Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tek 10% zgrada potpisalo ugovore s Ministarstvom

22.08.2017.

12:09

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šest mjeseci nakon završetka prijave za "Energetsku obnovu višestambenih zgrada", od 579 zgrada - koje su dobile 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova - samo za njih 42 potpisani su ugovori s Ministarstvom, a ostale bi trebale doći na red do kraja rujna.

579 višestambenih zgrada ispunilo je kriterije prihvatljivosti i na vrijeme predalo projektne prijedloge pa im je Ministarstvo graditeljstva, tijekom lipnja i srpnja, odlučilo dodijeliti 560 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U tijeku je priprema i potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava kojima se, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, sufinancira najviše 60% energetske obnove zgrada. U ovom trenutku potpisano je preko 50 ugovora te se očekuje da će većina njih biti potpisana do kraja rujna 2017. godine

Nakon potpisa ugovora, energetska obnova višestambene zgrade treba biti provedena u roku od 18 mjeseci od dana sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. 

Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja i regionalnoga razvoja i fondova EU planiraju osigurati sredstva za daljnje sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada, za koje postoji veliki interes. Očekuje se raspisivanje novog Poziva u prvom kvartalu 2019. godine.

Popis zgrada, za koje su dosada potpisani ugovor s Ministarstvom, potražite u privitku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.