Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tema nacionalnog tjedna dojenja - "održivo partnerstvo!"

30.09.2017.

15:21

Autor: Margareta Jozinović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavljen je program obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja koji će u suradnji Grada Zagreba s Udrugom RODA, Hrvatskom udrugom grupa za potporu dojenju HUGPD i zdravstvenim ustanovama, doprinijeti nizom aktivnosti u tjednu od 1. do 7. listopada. Predstavljena je i kampanja "Možeš i ti".

Tema tjedna je održivo partnerstvo kojeg nema ako cijela zajednica ne sudjeluje. Tako će od sutra do subote majke s iskustvom, liječnici i patronažne sestre voditi edukativne radionice i predavanja kako bi se javnost informiralo o dobrobiti dojenja za dijete i majku. Izvršna direktorica Udruge Roda, Ivana Zanze naglasila je kako je važno da pogotovo majke vide unaprijeđenje kroz tečajeve, radionice i laktacijske ambulante gdje se mogu javiti ukoliko imaju problema.

Da je dojenje u prvim danima izrazito važno, govori činjenica kako bi se na godišnjoj razini moglo sačuvati i do 800 tisuća života u svijetu. Kako je to u Hrvatskoj? Voditeljica Jedinice za intenzivno liječenje novorođenčadi u bolnici Sveti Duh, Anita Pavičić Bošnjak objasnila je kako je Hrvatska sretna da su sva rodilišta prijatelji djece što znači da sva rodilišta promiču dojenje.

Ambasadorica kampanje „Možeš i ti", Mirna Medaković Stepinac svjedočila je koliko je važna podrška obitelji i patronažne sestre nakon niza problema s kojima se susrela prilikom dojenja. 

Grad Zagreb kao prijatelj djece i dojenja pokrenuo je i Facebook stranicu - „Dojenje je zakon", kroz koju će nastaviti sve aktivnosti unaprjeđenja dojenja.

Popis aktivnosti ovogodišnjeg tjedna možete pronaći na https://www.facebook.com/notes/dojenje-je-zakon/popis-aktivnosti-nacionalni-tjedan-dojenja-01-07-listopada-2017/795135560648289/

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.