Hrvatski radio

Radio Sljeme

Terry Fox Run okupio oko 5.000 sudionika

20.09.2015.

18:40

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Humanitarni maraton nade Terry Fox Run na Jarunu je okupio oko 5.000 sudionika. Akciju su građani podržali; trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom prigodnih majica. Prije i nakon utrke građani su mogli uživati u zabavno - glazbenom programu.

Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 4.900.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković, za znanstvena istraživanja raka. 

"...Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska..." - navedeno je u priopćenju s Utrke.

Pokroviteljstvo nad trkom, dodajmo, potpisju - Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te gradonačelnik Milan Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.