Hrvatski radio

Radio Sljeme

Teške boje Save kod mjesta Medsave

19.03.2021.

11:36

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

foto: Z.Markić

foto: Z.Markić

Foto: - / -

Znamo je kao plavu, zelenu, pa čak i smeđu, ali nikada ljubičastu. Sava je, ovih dana, kod mjesta Medsave kod Samobora, poprimila neprirodnu boju. Zahvaljujući vašem upitu, alarmirali smo Hrvatske vode i Zagrebačke otpadne vode, ali krivac je - u međuvremenu - iscurio.

Iz Zagrebačkih otpadnih voda, koje upravljaju pročistačem, tvrde da incident nema veze s njima:

- Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba nalazi se cca. 20 km nizvodno od grada Samobora, stoga se može isključiti ispuštanje u Savu kroz pročistač otpadnih voda.

Nadalje, u zagrebačkom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda ne koriste se ružičaste boje ili ružičaste kemikalije.

Valja još napomenuti kako Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda nakon procesa pročišćavanja ne ispušta izravno u Savu pročišćenu vodu, već prvo u glavni odvodni kanal na području Hraščice cca. 6 km iza uređaja za pročišćavanje otpadnih voda te se potom pročišćena voda usmjerava u rijeku Savu-

Evo što su nam odgovorili iz Hrvatskih voda:

Hrvatske vode nisu putem sustava za obavješćivanje zaprimile informaciju o navedenom događaju.

Iz dostavljenih fotografija utvrđeno je kako se radi o otvorenom kanalu i ispustu komunalnih otpadnih voda sustava javne odvodnje grada Samobora.

Tvrtka Odvodnja Samobor koja upravlja sustavom javne odvodnje grada Samobora obaviještena je o navedenom događaju i njihova služba je po prijavi obavila očevid na terenu. Obilaskom nije utvrđena prisutnost boje.

O svemu je obaviješten i Državni inspektorat.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.