Hrvatski radio

Radio Sljeme

Testiranje na Velesajmu samo za asimptomatske

03.11.2020.

14:41

Autor: Ivan Hlupić

Igor Soban/PIXSELL

Igor Soban/PIXSELL

Foto: - / -

Na Zagrebačkom velesajmu postoji ograničena kvota uzoraka koje je moguće uzeti, a ta lokacija za testiranje namijenjena je prvenstveno asimptomatskim slučajevima koji iz određenog razloga moraju obaviti testiranje, primjerice zbog prelaska granice.

Objasnila nam je to pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš koja je apelirala na građane da budu strpljivi kod očekivanja rezultata testiranja na koronavirus. Naime, iako je danas započelo testiranje bržim antigenskim testovima, za koje se pojašnjavalo da rezultat mogu pokazati već nakon petnaestak minuta, to ne znači da testirani građani u tom vremenu mogu i dobiti rezultat testiranja.

- Kod antigenskog testa uzima se obrisak nazofarinksa i radi se trijaža s par jednostavnih pitanja a daljnji postupak je jasan - bude li nalaz negativan liječnik će uputiti na PCR testiranje koje je pouzdanije od antigenskih testova, rekla je Bubaš. To zapravo znači da antigenski testovi mogu poslužiti za brže otkrivanje zaraženih, no u slučaju negativnog nalaza nema garancije da osoba nije zaražena.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.