Hrvatski radio

Radio Sljeme

Teže pokretni stanovnici Gornjeg grada u problemima: uspinjača je u remontu, a autobus vozi kraćom trasom

05.04.2022.

16:21

Autor: Krešimir Vešnik

Uspinjača

Uspinjača

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Uspinjača u remontu te skraćena linija koja, zbog radova, ne vozi do Trga bana Jelačića, problemi su za teže pokretne stanovnike Gornjeg grada. Ne mogu ni prošetati preko Trga svetog Marka čije uklanjanje ograda traže tamošnji stanovnici, a podržava ih Gradski zavod. 

Živjeti na Gornjem gradu, među povijesnim znamenitostima i u zagrebačkom štihu, mnoge privlači. No to ne dolazi bez svojih mana. Uz nedostatak bankomata i liječnika, otkriva nam tamošnji stanovnik Nenad Jandrić, sada Gornjograđani muku muče s prometnom nepovezanosti - Do Gornjeg grada ne možemo doći nikako nego pješke. To predstavlja veliki problem. Na Gornjem gradu pretežno žive ljudi u godinama kojima su uspinjača i mali autobus koji vozi kroz Radićevu jedini "izlaz" - rekao je Jandrić.


Do 16. ovoga mjeseca traje remont uspinjače, dok autobusna linija 150, zbog radova u Radićevoj, još mjesec dana neće voziti do Trga bana Jelačića - Nekome je bilo spretnije ići na uspinjaču, nekome na autobus. Tamo u vrijeme oko podneva,13, 14 zna biti velika gužva, isto kao i u uspinjači - istaknuo je Jandrić.


Ostaju opcije: cipelcug ili taksi, za neke starije građane mrski izbor. Povrh svega, ograđen je Markov trg, govori Jandrić - Komunikacija je bitna pretpostavka života: da možete doći od točke A do točke B. Mi sada kao da živimo na nekom izoliranom otoku.


Uklanjanje zaštitne ograde i traka oko Crkve svetog Marka, peticijom traže građani Gornjeg grada. Podržava ih i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture. Tvrdi da postavljene ograde narušavaju vizuru jednog od najstarijih povijesnih i turističkih trgova u Zagrebu.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.