Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tijekom ljeta obnova prozora u Klasičnoj i XVI. gimnaziji

24.03.2017.

12:17

Autor: Boris Bogić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako su gradske vlasti u posljednjih petnaest godina uložile gotovo 15 milijuna kuna u obnovu velikog obrazovnog kompleksa u Križanićevoj ulici, problemi još uvijek nisu riješeni i opasnost za učenike i dalje postoji.

Problem narušene statike zgrade, sagrađene 1932., nastao je nakon dva ratna bombardiranja: 1945. i za vrijeme Domovinskog rata 1995. godine.  Zbog učestalog slijeganja zgrade nekoliko se puta odlomio i komad stropa i samo pukim slučajem nitko nije bio ozlijeđen jer tada nikoga nije bilo u školi.

U rujnu prošle godine na jednog je učenika pao prozor te ga je ozljedio, došli su hitna te policija, napravljen je uviđaj. Nakon stradavanja učenika školu su, prema riječima ravnatelja klasične gimnazije Borisa Anića, posjetili predstavnici grada te su zajedno obišli prostorije škole i utvrdili gdje je sve potrebno napraviti zamjenu prozora.

No to nije bio posljednji incident. Zamjenik ravnateljice 16. gimnazije Petar Bagarić tvrdi de je 23. veljače također došlo do prsnuća prozora, no tom prilikom nitko nije stradao. A i dva tjedan kasnije opet je bilo problema s prozorima. 

Pročelnik ureda za obrazovanje, kulturu i sport, Ivica Lovrić tvrdi da roditelji i predstavnici škola ipak malo preuveličavaju cijelu situaciju.

Od početka školske godine tri puta je puklo staklo na zgradi Klasične i XVI. gimnazije, tri puta! Nemojmo govoriti da svakodnevno djeci, ravnateljima i nastavnicima padaju prozori na glavu. To nije točno!, rekao je Lovrić

Ipak, Lovrić tvrdi da su planovi za obnovu prozora u izradi te da bi tijekom ljeta i školskih praznika svi dotrajali prozori trebali biti zamjenjeni. Pročelnik je s roditeljima i našom ekipom i obišao školsku zgradu te se i sam uvjerio u dotrajalost prozora. Uz to, zajedno s roditeljima primjetio je da vodstvo škole nije bilo u stanju obaviti ni unutarnje uređenje, ličenje zidova, za koje je Ured, tvrdi Lovrić, uvijek spreman osigurati sredstva. Predložio je ravnateljima da školski domari ofarbaju zidove.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.