Hrvatski radio

Radio Sljeme

HURO: "Tisuće djece ostaje bez mjesta u vrtiću"

27.03.2023.

12:49

Autor: Radio Sljeme

HURO

HURO

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) najavljuje akciju pod nazivom „Zagrebu nedostaju vrtići“ koja će se održati u četvrtak ispred zgrade Gradske skupštine, kada se održava i sjednica. Razlog mirnog okupljanja jest pet tisuća djece koja, zbog ukidanja mjere roditelj - odgojitelj i nedostatka vrtića u Zagrebu, sljedeće godine neće biti upisana u vrtić, navode iz Udruge.  

S obzirom na to da je Grad preuzeo obvezu osigurati mjesta u vrtićima za korisnike mjere roditelj - odgojitelj kao glavnu kompenzaciju, HURO želi upoznati javnost te upozoriti zastupnike skupštine s činjenicom kako, usprkos iznesenim obećanjima, neće biti dovoljno mjesta, ne samo za djecu korisnika mjere roditelj - odgojitelj, već i za sve ostale roditelje. Brojka neupisane djece u vrtiće, ukidanjem mjere, mogla bi dosegnuti i do deset tisuća. 


Da će Zagreb ponovno imati tisuće neupisane djece, naglašava i predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja, Ana Marija Berbić Lacko. 


- Želimo naglasiti da, samo u sklopu mjere roditelj - odgojitelj, ima oko pet tisuća djece vrtićke dobi koja će sljedeće godine tražiti svoje mjesto u vrtiću, a već je lani ostalo neupisano njih četiri tisuće. To nije samo problem roditelja te djece, nego je i problem Grada, ističe Berbić Lacko. 


Međutim, HURO će, radi navedenoga, tražiti da Grad uvede posebnu naknadu za sve roditelje u gradu Zagrebu s neupisanom djecom.


- Svim gradskim zastupnicima taj dan, uručit ćemo prijedlog odluke da se za svako neupisano dijete odredi iznos od 150 eura, kako bi se te obitelji mogle snaći zbog nedostatka vrtićkih mjesta, naglašava Berbić Lacko. 


Iz Udruge vladajućima poručuju da se s obiteljima s djecom ne može loptati i poigravati nudeći im ništa ili lažna obećanja. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici