Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tisuće ljudi bilo je na sprovodu Milana Bandića

03.03.2021.

14:00

Autor: Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme

Foto: Radio Sljeme

Foto: - / -

Prvi su se oporstili od pokojnog gradonačelnika, Ljubo Jurčić i Jelena Pavičić Vukičević. Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je sprovodne obrede, a pročitana je i poruka kardinala Josipa Bozanića. Sprovodu su prisustvovale mnoge osobe iz javnog i političkog života.

Kardinal Bozanić poručio je da “rođenje i smrt čovjeka nose snažan pečat povezanosti s drugim ljudima i očituju neizrecivo otajstvo života. Pojedine dužnosti u društvu i odgovornosti koje su s njima povezane još snažnije ističu upućenost jednih na druge, ostavljajući tragove u životima i u okolnostima koje nije moguće do kraja niti jednostrano obuhvatiti. Takav je slučaj i s dužnošću gradonačelnika Grada Zagreba, posebice ako ju netko vrši znatan niz godina, kako je to činio gospodin Milan Bandić.” ... “Kao čovjek bio je svjestan ljudskih ograničenosti i slabosti. Uz sve to, ne zaboravljamo njegovu spremnost javnoga očitovanja vjere, pa ga preporučujemo posebno zagovoru Blažene Djevice Marije kojoj je rado dolazio kao hodočasnik na Kamenita vrata, u Mariju Bistricu, u Remete i u druga svetišta i prošteništa, nerijetko ističući da dolazi kao grješnik”, poručio je kardinal Bozanić.

Uz zagrebačkoga biskupa u obredu su sudjelovali sisački biskup Vlado Košić, železanski biskup Egidije Živković i dvadesetak svećenika.

Prije samog obreda prigodnu riječ uputili su prijatelj i suradnik pokojnoga gradonačelnika Ljubo Jurčić i obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević.

Dr. Ljubo Jurčić rekao je da je smrću Milana Bandića mnogo ljudi, među kojima je i on, ostalo bez prijatelja. Prisjetio se zajedničkog djetinjstva u rodnoj Hercegovini, istaknuvši da je pokojni gradonačelnik da “nije žalio sebe – posljednjim atomom snage radio je za Zagreb.” 

Jelena Pavičić Vukičević rekla je da je Bandić kao najdugovječniji zagrebački gradonačelnik stubokom promijenio vizure grada te je sanjao velike snove o njegovoj budućnosti. Zahvalila mu je za sve dobro što je učinio za Zagreb i njegove građane.

Sprovodu su, među ostalima, prisustvovali predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Tijekom obreda pjevala je klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“.

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.