Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko će dobiti lentu Uzorne hrvatske seoske žene saznat ćemo u nedjelju

18.10.2018.

12:07

Autor: Margareta Jozinović

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Foto: - / -

Na Trgu bana Jelačića ove nedjelje će se održati 19. izbor hrvatske seoske žene. Tim povodom jutros je gradonačelnik Milan Bandić u Dvercu primio članice udruge Uzorne hrvatske seoske žene i kandidatkinje ovogodišnjeg izbora.

20-ak kandidatkinja iz 14 županija i Grada Zagreba ove godine natječu se za izbor one najuzornije. Ocjenjuje se apsolutno sve. Moraju najprije biti aktivne na nekom OPG-u. Ne traži se najveći patnik, najveći OPG, ne traži se najveća ljepota već mora apsolutno sve biti zaokruženo u toj ženi da zna sama prezentiati svoj OPG, svoju županiju, mjesto i udrugu, rekla je predsjednica Udruge Uzorne hrvatske seoske žene, Katica Jerleković.

Prošlogodišnju titulu najuzornije krasi Renatu Bedeković koja je podijelila savjete. Ne trebaju se bojati, nema bojazni ako iza sebe imaju rezultate - vaš prepoznatljiv proizvod na tržištu, aktivnost na nivou grada, lokalne zajednice. Morate biti u svim sferama da bi bili uzorni. Žena mora biti kompletna, istaknula je Bedeković.

Ovogodišnja kandidatkinja našega grada je Ana Kovačić, članica jednog OPG-a koji se bavi uzgojem i preradom bobičastog voća i ljekovitog bilja. Na plantaži imamo borovnice, ribizle, kupine, maline i razno bobičasto voće, starinske sorte voća i ljekovito bilje. Naša paleta se sastoji od sirupa, likera, itd., a ostatak sušimo u čajeve. Naša cijela obitelj radi na jedan tradicijski stari način, nema industrijske proizvodnje, dodala je Kovačić.

Hoće li Ana Kovačić ove godine dobiti lentu najuzornije i time osigurati još jednu pobjedu gradu Zagrebu, saznat ćemo u nedjelju na Trgu bana Jelačića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.