Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko će obnavljati Gredelj? Arhitekti nezadovoljni natječajem!

14.12.2017.

15:41

Autor: Magdalena Pongrac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata zatražili su od Grada Zagreba poništenje raspisanog Postupka javne nabave za revitalizaciju prostora bivše tvornice Gredelj, jer se u Postupku ne traže arhitekti, urbanisti i prostorni planeri!

Profesor na Arhitektonskom fakultetu Tihomir Jukić smatra da je došlo do greške u komunikaciji, jer je Grad u Postupku nabave studije za revitalizaciju tog prostora previdio struku, koja treba biti dio prostornog planiranja grada. Za sve se traži samo viša stručna sprema, a u samom raspisu nisu pozvani oni koji su za to educirani. Dakle, može bilo tko raditi bilo koje struke! To je isto kao da osnivate bolnicu, a ne pozovete liječnike ili da radite ekonomsku studiju, ali ne tražite niti jednog ekonomista.

Naglasio je da je sporna i stavka u kojoj se traži isključivo profesionalna sposobnost kroz reference za gradove iznad 650 tisuća stanovnika, što u znatnoj mjeri onemogućava tržišno natjecanje hrvatskih stručnjaka, a u povlašteni položaj dovodi strane stručnjake. Jukić ističe da je cilj apela kojeg su uputili Gradu osigurati stručno planiranje gradskog prostora kako bi život u gradu, kako njegovim stanovnicima tako i turistima, bio što kvalitetniji i ugodniji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.