Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko će raditi uniforme za osnovnoškolce?

28.02.2017.

13:37

Autor: Krešimir Vešnik

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što se 50-ak zagrebačkih osnovnih škola izjasnilo da će uvesti uniforme preostaje pitanje: tko će ih sašiti? Želja gradonačelnika Milana Bandića jest da ih sašiju djelatnici URIHO-a, Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Milan Bandić prisustvovao je Fašničkoj fešti djelatnika URIHO-a na kojoj se dotakao i teme uniforma koje bi ta ustanova trebala raditi: Razmišljali smo o tome kad smo govorili o željama naših roditelja i đaka u osnovnim školama koji budu htjeli [uniforme] da će to URIHO raditi. Dvije stvari najmanje dobivamo: da stvorimo prepoznatljivost škole i razreda iz kojeg dolaze učenici; i drugo, da zaposlimo kapacitete URIHO-a i ovih vrijednih, skoro, 500 ljudi.

Sve će se ti novci koje investiramo opet ponovno vratit u gradski proračun, djeca će biti zadovoljna, a ovi ljudi ovdje, vrijedni, će raditi i sve će biti u najboljem redu, zaključio je gradonačelnik Bandić.

Jesu li u ORIHO-u spremni na nakav pothvat? Mi smo spremni u optimalnim rokovima. Ako govorimo o sljedećoj školskoj godini i ako se to definira u sljedećih mjesec dana: dizajn, vrste materijala i ostalo; onda se to može napraviti, ukoliko se radi o proizvodima koje mi očekujemo, da je to nešto u stilu polo majici u primjerenih nekoliko boja koje bi se moglo javljati. Ono što mi garantiramo, ukoliko mi dobijemo taj posao, da će ovdje biti sve što je maksimalno moguće iz hrvatskog gospodarstva, kazao je ravnatelj URIHO-a, Josip Držaić.

Rekao je i da su naručili i neke specijalne strojeve kako bi mogli efikasnije, brže i kvalitetnije raditi ove poslove koje očekuju.

Kontinuet posla u tim projektima je mogućnost na koju računaju u URIHO-u: Dakle, da mi čitavo vrijeme radimo i onda se isporuči djeci. Kada znademo što koja škola želi mi već možemo, na temelju iskustva, po dobnim skupinama, znati koji su to brojevi koje trebaju osobe pa ih možemo puno i napraviti već predviđajući što će se desiti početkom školske godine, istaknuo je Držaić.

Osim ove zagrebačke ustanove u projekt bi se trebale uključiti i one iz Splita, Pule i Varaždina koje također zapošljavaju osobe s invaliditetom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.