Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko će sanirati devastirani okoliš nakon radova na Žičari Sljeme?

07.11.2022.

14:20

Autor: Radio Sljeme

Oštećena cesta prema TV tornju

Oštećena cesta prema TV tornju

Foto: Facebook / Radio Sljeme

Skijaška sezona samo što nije počela, a pristupne ceste prema vrhu zagrebačke gore još nisu gotove. Nikad gore nije izgledala i vršna zona koju je izvođač radova ostavio u potpunom rasulu nakon završetka radova na jednoj od najskupljih žičara u Euuropi. Park prirode Medvednica dvije godine bezuspješno upozorava na devastaciju prostora, institucije ne reagiraju pa će sanaciju sada morati izvršiti Grad.

Ožiljci koje su radni strojevi ostavili iza sebe nakon izgradnje žičare vidljivi su i danas. Put je potpuno razrovan pa sljemenski ugostitelji s razlogom strahuju hoće li cesta izdržati prvu jaču kišu, požalila nam se predsjednica Udruge ugostitelja Sljemena Živana Rumbak.


- Događa se da kiše dodatnu ispiru taj šljunak, a rupe su tolike da ne možete dostavnim automobilom doći do ugostiteljskog objekta na vrhu. Ako se to hitno ne sanira pitanje je kako će te ceste izgledati tijekom zime, kada prođe ralica. Hoće li biti sigurne za prolazak? Nismo zasad dobili nikakav odgovor. Ugostitelji bi čak pristali da ne rade mjesec dana kako bi se uredile obje cestovne dionice i vrh. Smiješno je u 2022. godini nekome onemogućiti dolazak na Sljeme - ističe Rumbak. 


Uprava Parka prirode Medvednica od 2020. godine upozorava Grad na stanje koje je iza sebe ostavio izvođač radova, u ovom slučaju GIP Pionir, a koji je bio dužan sanirati stanje nakon odlaska radnih strojeva, kaže nam glavna čuvarica parka prirode Martina Jurjević Varga


- Ostala je razrovana cesta, parkiralište, zapravo kad izađete iz žičare nema lijepog prizora - dolazite u devastirani prostor. Od samog TV tornja pa sve do parkirališta ispod hotela Tomislavac, korišteno je kao građevinsko radilište, a izvođač radova nije sanirao prostor. Grad tražio da se svi zadani uvjeti ispoštuju. No sanaciju sada treba rješavati Grad - priča nam čuvarica parka prirode. 


Nema institucije kojoj se nisu obraćali, no zavjet šutnje uvukao se čak i u Državni inspektorat.


- Ove smo godine opet slali cjelokupnu dokumentaciju koju smo prikupili. Čak smo početkom 2020. godine kontaktirali Državni inspektorat, sanitarnu inspekciju, jer je prilikom izgradnje gornje zgrade žičare došlo do puknuća kanalizacije. Službeni odgovor na naše dopise nismo nikada zaprimili - kaže nam Jurjević Varga.


Devastirani prostor, koji je iza sebe ostavio GIP Pionir, sada će morati rješavati Grad preko novoosnovane Koordinacije za razvoj posjetiteljske infrastrukture Parka prirode Medvednica, a koje bi tijekom ovog mjeseca trebalo objaviti konačno rješenje sanacije. Službene upite na ovu temu poslali smo i Gradu Zagrebu te izvođaču radova tvrtki GIP Pionir, a kada dobijemo odgovore iste ćemo objaviti. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici