Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko će uzeti zaprešićko smeće?

09.10.2013.

11:19

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk ističe da postoji dobra volja nekoliko odlagališta u "okolici" spremna prihvatii njihovih 45 tona otpada tjedno. Volju je pokazao i gradonačelnik Zagreba.

Još 6 dana ostalo je Trogiru, Zaprešiću i Pazinu da saniraju svoja odlagališta otpada, inače im prijeti zatvaranje. Podsjetimo, takvo rješenje izdalo im je prije dva dana Ministarstvo zaštite okoliša nakon inspekcijskog nalaza. Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk ističe da zaprešićko odlagalište ima jednu od najmodernijih mehanizacija, ali priznaje, "nema sve potrebne dozvole". Što će učiniti bude li Ministarstvo provelo odluku?

"Ukoliko ne dođe do odgode ovoga rješenja, ovog trenutka imamo razgovore s 2-3 odlagališta koji imaju dobru volju da privremeno smjeste naš otpad, ali uvažavajući činjenicu da je ministar najavio nova zatvaranja danas, sutra, prekosutra dozvolite mi da to pričekamo pa da vidimo što će se dogoditi. Do daljnjega u Zaprešiću ostaje isti visoki standard odvoza otpada i ostaje ista cijena", izjavio je Turk za Radio Sljeme.

Gostujući sat vremena kasnije na Radio Sljemenu u emisiji "Zagrebi po Zagrebu" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pokazao je da postoji volja da se Zaprešiću pomogne."Vidjet ćemo što možemo napraviti. Pismo gradonačelnika Turka je stiglo i danas ćemo imati sastanak. Vidjet ćemo da li možemo biti solidarni s ljudima iz Zaprešića. Što se mene tiče, ja bih pomogao. No, moramo to napraviti pametno i mudro", objasnio je Bandić.

A na mogućnost da i Jakuševac bude zatvoren jer radi bez stalne dozvole, Bandić odgovara ovako:

"Nije točno da Jakuševac radi bez dozvole, on radi na privremenoj dozvoli. Jakuševac je privremen zadnjih četrdeset godina  dok se ne sanira u cijelosti i dok se na Centru za gospodarenje otpadom ne izgradi mehaničko-biološka obrada i na kraju termička obrada u regiji. Prema tome, ne vidim nikakvog razloga za zatvaranje Jakuševca. Grad Zagreb je jedini sanirao Jakuševac po najmodernijoj tehnologiji kojima su sanirani svi deponiji u Europi. Jedini u Hrvatskoj napravio je mehanički i biološki dio pročišćavanja i ne vidim razloga za nikakvu paniku", ocijenio je Bandić.   

Privremeno rješenje za zaprešićki otpad vjerojatno će se pronaći. No, stvarno rješavanje problema otpada u našem gradu te cijeloj zemlji zasigurno će trajati sve do 2018., što je krajnji rok za sanaciju svih odlagališta - na koji smo se obvezali pristupom u Europsku uniju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.