Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko je otrovao gotovo 50 pasa?

11.12.2013.

16:40

Autor: Nikolina Kovačević, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Policija istražuje grozotu koja se dogodila jučer poslijepodne u Novom Zagrebu gdje je uginulo 46 pasa. Neslužbeno doznajemo da su otrovani vrlo ubojitim otrovom.

U prihvatilištu za pse Udruge Astor na zagrebačkoj Jadranskoj aveniji u popodnevnim satima u utorak pronađeno je uginulih 46 pasa različitih pasmina. O šokantnom pronalasku, policiju je izvijestila građanka, a na mjesto događaja osim policije izašli su i veterinarski inspektor Ureda Grada Zagreba i veterinar Veterinarske stanice Remetinec kako bi se utvrdile sve okolnosti uginuća pasa.

Doznajemo kako ova udruga nema nikakvu suradnju s Gradom Zagrebom. U veterinarskim krugovima se može čuti da su psi otrovani izuzetno ubojitim otrovom, svjesno i namjerno. To se može zaključiti po relativno istom vremenu smrti uginulih životinja.

Voditeljica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Brankica Capek poslijepodne je izvijestila da su uginuli psi prevezeni na Veterinarski institut gdje će biti provedena obdukcija. Prema do sad poznatim informacijama radi se o lešinama 46 pasa. Očevid je u tijeku i do dobivanja rezultata obdukcije ne možemo govoriti o uzrocima uginuća. DORH i MUP provode istragu pa ne možemo iznositi detalje. Postoje indicije o sumnji u trovanje pasa, izjavila je za Radio Sljeme Capek.

Udruga Prijatelji životinja raspolaže neslužbenim podatkom po kojem uzrok uginuća pasa nije izgladnjivanje nego trovanje ili neki drugi nasilni čin. Ali, dodaje predstavnik udruge Luka Oman, točan uzrok tog stravičnog zločina počinjenog nad psima iz nepoznatog motiva bit će utvrđen istragom. "Nadamo se temeljitoj i ustrajnoj istrazi kako bi se ustanovio počinitelj tog kaznenog djela, ali i motivi koji su doveli do počinjenja tog čina", rekao je Oman. Upozorava kako je situacija u Hrvatskoj po pitanju brige o napuštenim životinjama ionako loša pa posljednji slučaj daje još ružniju sliku. Prema Omanovim zapažanjima, takav slučaj dosad nije zabilježen u Hrvatskoj, u kojoj su propisane kazne za mučenje ili ubijanje životinja nedovoljne. "Kazneni zakon propisuje kazne do godinu dana zatvora, a Zakon o zaštiti životinja predviđa kazne do 15.000 kuna, što je za ovakav čin ubijanja većeg broja životinja nedovoljna kazna", zaključio je Oman.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.