Hrvatski radio

Radio Sljeme

„Tko se ne bi cijepio protiv raka?“

25.10.2018.

14:59

Autor: Mia Majić

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / -

U velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" održana je konferencija za novjnare pod nazivom "Tko se ne bi cijepio protiv raka?". Na konferenciji je predstavljen program prevencije raka maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV virusom.

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus i jedan je od najčešćih uzročnika raka maternice kod žena. Jedan od preventivnih načina, uz redovite preglede, je i cijepljenje koje zbog svojih nuspojava u posljednje vrijeme izaziva mnoge polemike u javnosti. Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Mirela Šentija Knežević smatra kako razloga za brigu nema, a cijepljenje smatra nužnim. Želimo informirati javnost i dati najnovije smjernice što se tiče cjepljenja i prevencije, naime danas se više ne postavlja pitanje treba li se cijepiti ili ne, mi danas  samo želimo educirati javnost i povećati zdravstvenu pismenost našeg stanovništva o važnosti cijepljenja, naglasila je Knežević. 

Važnost otklanjanja straha i predrasuda od cijepljenja naglasila je i Dunja Skoko Poljak iz resornog ministarstva, davši potporu spomenutom programu. Ministarstvo zdravstva u svakom slučaju podržava ovakav vid edukacija i širenja znanja o metodama cijepljenja i mogućnostima prevencije HPV infekcije, a u ovom specifičnom slučaju to je izuzetno važno jer HPV uzrokuje rak vrata maternice i nekih drugih oblika raka i kod muškaraca, dodala je Poljak. 

Virus HPV-a, odgovoran je za 99 posto raka vrata maternice, a tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenja protiv spomenutog virusa u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.