Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:17 / 24.02.2022.

Autor: AKK, Radio Sljeme

Tko uništava šumu na Adolfovcu?

Posječena stabla bukve na Adolfovcu

Posječena stabla bukve na Adolfovcu

Foto: Hrvatske šume / Hrvatske šume

Hrvatske šume upozorile su na devastaciju šume na Adolfovcu. Oko petsto četvornih metara mlade bukve nestručno je posječeno, o čemu je obaviješten i Državni inspektorat. 

U Hrvatskim šumama sumnjaju na namjernu sječu šume i pozivaju građane, koji imaju bilo kakve informacije o vandalu, neka se jave u Šumariju Zagreb na adresi Kosirnikova 35b.


U svojem priopćenju ističu:


"Obilaskom terena na području gospodarske jedinice "Sljeme - Medvedgradske šume", djelatnici Šumarije Zagreb uočili su i evidentirali šumsku štetu u odjelima državnih šuma, kod šumskog predjela Adolfovac. Riječ je o odjelima 2g i 11a, koji su inače lijepo pomlađeni i obrasli formiranom sastojinom mlade bukve. Šteta se sastoji u nestručnoj sječi mladih stabala od strane nepoznatog počinitelja, koji je svojim postupkom uništio zdrava mlada stabalca obične bukve i ostalih šumskih vrsta, koja su trebala biti nositelji proizvodnje i općekorisnih funkcija šuma ove sastojine. U odsjeku 11a površina na kojoj je izvršena devastacija je oko 100 m2, u odsjeku 2g površina je oko 400 m2. O aktivnostima devastacije, nestručne sječe, obaviješten je državni inspektorat te je za utorak 01.03.2022. godine dogovoren izlazak na teren, a o svemu je obaviješten i Park prirode Medvednica.


Napominjemo da se radi o šumskom području Medvednice koje je dodatno zakonski zaštićeno u kategoriji parka prirode i omiljeno je izletište Zagrepčana.


S obzirom da je riječ o pomlađenim površinama, tek mladim stablima, ne možemo se oteti dojmu kako je riječ o namjernoj devastaciji pomlađenih površina iz osobnih razloga. Uz to, molimo počinitelja da zaustavi svoje nestručne radnje!"


Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici