Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko uništava šumu na Adolfovcu?

24.02.2022.

14:17

Autor: AKK, Radio Sljeme

Posječena stabla bukve na Adolfovcu

Posječena stabla bukve na Adolfovcu

Foto: Hrvatske šume / Hrvatske šume

Hrvatske šume upozorile su na devastaciju šume na Adolfovcu. Oko petsto četvornih metara mlade bukve nestručno je posječeno, o čemu je obaviješten i Državni inspektorat. 

U Hrvatskim šumama sumnjaju na namjernu sječu šume i pozivaju građane, koji imaju bilo kakve informacije o vandalu, neka se jave u Šumariju Zagreb na adresi Kosirnikova 35b.


U svojem priopćenju ističu:


"Obilaskom terena na području gospodarske jedinice "Sljeme - Medvedgradske šume", djelatnici Šumarije Zagreb uočili su i evidentirali šumsku štetu u odjelima državnih šuma, kod šumskog predjela Adolfovac. Riječ je o odjelima 2g i 11a, koji su inače lijepo pomlađeni i obrasli formiranom sastojinom mlade bukve. Šteta se sastoji u nestručnoj sječi mladih stabala od strane nepoznatog počinitelja, koji je svojim postupkom uništio zdrava mlada stabalca obične bukve i ostalih šumskih vrsta, koja su trebala biti nositelji proizvodnje i općekorisnih funkcija šuma ove sastojine. U odsjeku 11a površina na kojoj je izvršena devastacija je oko 100 m2, u odsjeku 2g površina je oko 400 m2. O aktivnostima devastacije, nestručne sječe, obaviješten je državni inspektorat te je za utorak 01.03.2022. godine dogovoren izlazak na teren, a o svemu je obaviješten i Park prirode Medvednica.


Napominjemo da se radi o šumskom području Medvednice koje je dodatno zakonski zaštićeno u kategoriji parka prirode i omiljeno je izletište Zagrepčana.


S obzirom da je riječ o pomlađenim površinama, tek mladim stablima, ne možemo se oteti dojmu kako je riječ o namjernoj devastaciji pomlađenih površina iz osobnih razloga. Uz to, molimo počinitelja da zaustavi svoje nestručne radnje!"


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici