Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "Bit će to ogromna rupa u gradskom proračunu"; Oporba: Za Grad je to nova prilika

25.05.2023.

16:06

Autor: Radio Sljeme

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Najavljena porezna reforma aktualna je tema u glavnom gradu. I dok vladajući najavljuju da će zbog nje nastati milijunska rupa u proračunu, iz oporbe odbacuju takve tvrdnje te smatraju da je reforma prilika za promjenu u sustavu financija.

40 milijuna eura, to je iznos bez kojeg će proračun Zagreba ostati zbog porezne reforme, ugrubo procjenjuju vladajući. Tri su razloga za to, govori gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Ukidanjem prireza smanjuju se prihodi Grada Zagreba milijardu kuna. Druga osnova je da se smanjuju prihodi Grada Zagreba po osnovi toga da se povećava osobni odbitak, odnosno smanjuje se porezna osnovica. Treća osnova je i to što se povećala granica za to kada stupa veća stopa na snagu, što se tiče plaćanja poreza na dohodak - pojasnio je Tomašević i otkrio da će porez na dohodak biti na najvećim razinama.


- I za ovu nižu stopu, i za ovu veću stopu, i smatramo, kao prvo da je to nužno zbog ovog ilegalnog deficita koji nam je ostavljen u nasljeđe, a koji moramo vratiti u sljedećih 5 godina, a smatramo s druge strane da je to i socijalno pravednije nego da taj manjak prihoda kompenziramo kroz povećanje cijena, jer povećanje cijena, kad recimo, poskupite kartu tramvaja, ona je jednako za sve poskupjela - naglasio je gradonačelnik.


No, poskupljenje nekih usluga već je prije nekog vremena najavljeno, a zbog porezne reforme nije isključeno ni novo.


- Prvenstveno ćemo kompenzirati to kroz povećanje jedne i druge stope, međutim, ni to neće biti dovoljno, tako da o poskupljenjima i načinima kako da nadomjestimo prihode koji će nam nedostajati ćemo govoriti u sljedećim tjednima i mjesecima. Moguće su različite stvari kako da nadomjestimo to, a da što manje, ili uopće, ne poskupimo neke usluge - rekao je Tomašević.


Deplasirano, tako je predsjednik gradskog HDZ - a Mislav Herman nazvao eventualno povećanje cijena komunalnih usluga.


-Ne podizati cijene komunalnih usluga i ne stavljati maksimalni mogući iznos poreza na dohodak propisan novim zakonom. Budi frajer, smanji sebi prihode, a olakšaj Zagrepčanima u financijskom smislu život - istaknuo je Herman i dodao da se poreznom reformom nikome ništa ne uzima.


-Trenutačno se gradskoj vlasti daje mogućnost da sama procijeni, a mislimo da se toga oni najviše boje, imaju li oni kapaciteta da svojim političkim odlukama, dakle svojom odgovornošću, učine život građanima grada Zagreba boljim - zaključio je Herman.


A da Zagreb poreznom reformom ima velik manevarski prostor smatra prvi čovjek gradskog HSLS - a Darko Klasić.


- Ja ću samo podsjetiti koje benefite od prvog mjeseca može ostvariti, pa kao što znate, zdravstvenom reformom bolnice, medicinski objekti, se vraćaju pod nadležnost države. Samo ušteda na bolnici Sveti Duh u zagrebačkom proračunu bit će minimalno 100 milijuna kuna godišnje koji se plaćaju sad iz zagrebačkog proračuna. S druge strane, treba li gradu Zagrebu 218 mjesnih odbora, 1800 vijećnika u mjesnim odborima i 17 gradskih četvrti, s 3200 zaposlenih? Mislim da imamo predimenzioniranu Gradsku upravu - smatra Klasić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.