Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "Financijska situacija nije dobra"

07.06.2021.

15:29

Autor: Krešimir Vešnik

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / -

"Najviše se moramo baviti financijskom situacijom" istaknuo je novi gradonačelnik Tomislav Tomašević. Nakon što je u petak preuzeo vlast, tijekom vikenda je pregledavao financijska izvješća i kaže: "situacija nije dobra". Situaciju je komentirala i pročelnica za gospodarstvo.

Više od 300 milijardu kuna je gubitak u Zagrebačkom holdingu, napominje Tomislav Tomašević. Otkriva da je gubitak od milijardu i 300 milijuna kuna u proračunu grada za 2019. godinu dok je lani on bio 90 milijuna kuna - Međutim kada se gleda i pozajmica Vlade, covid, odgođena potraživanja od strane ZET-a, Holdinga i Zagrebačkih otpadnih voda onda je taj gubitak višestruko veći - rekao je Tomašević. 

Ove su pak godine, objašnjava gradonačelnik, "napucani troškovi zbog izbora", dok je u proračunu planirana prodaja zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina - Mi smo rekli da to ne planiramo raditi. Nije to planirala raditi ni prošla gradska vlast, znači da je svjesno išla napraviti još i financijsku rupu u 2021. Sada imamo kombinaciju sve te tri stvari. Osnovni nam je cilj stabilizirati financije.

S druge strane, da Zagreb nema velike dugove, pogotovo što se tiče kreditne zaduženosti, ocjenjuje gradska pročelnica za gospodarstvo, Mirka Jozić - Imamo probleme s trenutnom likvidnošću, ali to je rješivo. Nije ni prvi ni posljednji put. Kada su takve stvari u pitanje napravi se reprogram, mjere i onda se po tome radi. 

Rješenja, ističe Tomašević, postoje - Zato sada i analiziramo novčane tokove na kratkoročnoj razini, ali i gledamo što sve možemo zaustaviti, koje troškove možemo odmah rezati. 

Tomašević je rekao da će novca za isplatu plaća zaposlenicima biti. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.