Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević izvukao novčić za sreću iz pogače

07.01.2022.

08:01

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

 Tomašević izvukao novčić za sreču iz pogače na obilježavanju Božića po julijanskom kalendaru

Tomašević izvukao novčić za sreču iz pogače na obilježavanju Božića po julijanskom kalendaru

Foto: Photo: Marko Lukunic / PIXSELL

Pravoslavni vjernici danas slave Božić. Proslava Božića po Julijanskom kalendaru služit će se u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Liturgiju će predvoditi vikar patrijarha srpskog Porfirija, episkop marčanski Sava uz susluženje više svećenika i đakona.


Jučer je Srpsko narodno vijeće organiziralo tradicionalni svečani prijem u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru uz poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja, u nazočnosti brojnih visokih predstavnika vlasti, ali ne i i predsjednika Republike Zorana Milanovića.  Na prijemu SNV-a gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je rekao daje Zagreb uvijek bio i biti će dom za sve koji u njemu žive bez obzira na nacionalnost i vjeru. Na božićnom prijemu dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a.

Na božićnom prijemu dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a. Uz dodjelu nagrada, održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, pri čemu je novčić za sreću iz česnice pripao Tomislavu Tomaševiću. Vjernicima je božićni blagoslov udijelio i zaželio sretan Božić patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz tradicionalnu poruku "Hristos se rodi". Poruka Božića je mir među ljudima, davanje prostora drugome i drugačijem, različitost koja postoji među nama je dar od Boga, kazao je patrijarh.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.