Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević kao pomoćni radnik s radnicima Čistoće odvozio otpad

26.01.2023.

16:43

Autor: Radio Sljeme

Tomašević u ulozi radnika

Tomašević u ulozi radnika

Foto: Robert Anić / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u četvrtak je, nakon sastanka u Čistoći, obučen u žuto radno odijelo krenuo s radnicima prikupljati nagomilani otpad na ulicama tijekom četiri dana štrajka, a sebe je nazvao "pomoćnim radnikom na edukaciji".


Ja sam se ponudio da idem danas provesti nekoliko sati s radnicima na terenu. Zato sam tako odjeven. Idem vidjeti kako je njima na terenu, sljedećih nekoliko sati sam na terenu. Znam da je Skupština i sljedećih nekoliko sati ću raditi sve što smijem kao pomoćni radnik", rekao je gradonačelnik.  


-Ja sam na edukaciji kao pomoćni radnik, da bih bolje razumio sve probleme s kojima se radnici susreću. Ja nisam Milan Bandić koji će naučiti radnike kako da nešto rade, ja sam ovdje da ja naučim-, rekao je odbacivši time usporedbe sa svojim prethodnikom. Iako je kazao da bi volio odraditi cijelu smjenu, vratio se na sjednicu Gradsku skupštine. 


Nakon sastanka u Čistoći, kojim je okončan četverodnevni štrajk, radnici su se vratili na posao, a Tomašević je dao pismenu potvrdu u kojoj stoji da neće biti sankcija zbog nezakonitog štrajka te da će se odmah ispuniti 5 od 11 zahtjeva radnika: sistematizacija u roku od 30 dana, plaćanje kartica vozača, donošenje detaljnih uputa o postupku izvođenja radnih operacija, bolja HTZ oprem te besplatni parking u blizini podružnice u Folnegovićevoj ulici. 


O ostalih šest zahtjeva će se pregovarati u narednih mjesec dana, a riječ je o povećanju osnovice za najmanje 12 posto, stalnom dodatku od 200 eura, povećanju koeficijenata na 1,80 za prvu grupu složenosti poslova, odnosno na 2,40 za drugu grupu složenosti poslova (vozači), dodatku na otežane uvjete rada te pokrivanju pune cijene karte za radnike koji putuju na posao u Zagreb.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.