Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "Kaveze za komunalni otpad treba platiti Grad, a ne građani!"

19.02.2018.

16:00

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / -

Tri dana dijele nas od sjednice Gradske skupštine. Najzanimljiviji prijedlozi koji će se naći na dnevnom redu, između ostalog, su izmjena odluke o komunalnom redu, kao i smanjenje plaća gradskim službenicima. O tome se raspravljalo danas na skupštinskim Odborima za kontrolu i financije.

Novi gradonačelnikov prijedlog o komunalnom redu omogućio bi građanima postavljanje i financiranje kaveza na javnim površinama u kojima bi se smijestile kante za mješani bio otpad i papir. No skupštinski Odbor za kontrolu danas je predložio da Grad, u dogovoru s Čistoćom, izmjeni odluku te građanima osigura mjesta i kaveze. Tomislav Tomašević iz političke platforme Zagreb je naš ističe da je točka predložena bez ikakve pripreme. Zapravo nismo imali ni informacije koliko takvih mjesta uopće u gradu postoji. I dalje nemamo podatak koliko bi takvi kavezi koštali, a Gradska uprava smatra da to trebaju riješiti sami građani i još k tome to trebaju sami i financirati.

Osim toga, gradska zastupnica Sandra Švaljek ne slaže s gradonačelnikovim prijedlogom da gradskim službenicima, uključujući sebi, smanji plaće za nešto više od 8 posto. Ističe da se takvim mjerama pokušava zakrpati loše isplaniran proračun, a sve kako bi se uštedjelo simboličnih 2 milijuna kuna. Ja ću biti protiv ovakve odluke, jer joj ne vidim smisao. Osim toga, pitam se kako ćemo doći do onih 498 milijuna kuna koji nam još nedostaju, jer će sigurno nedostajati velik iznos novca, i znamo da se proračun neće ostvariti onako kako je bilo predviđeno.

Iako je Odbor za financije prijedlog podržao, Švaljek ističe da bi, umjesto smanjivanja plaća, trebalo smanjiti broj gradskih pročelnika i savjetnika, jer je njihov broj u Gradskoj upravi znatno veći od potrebnog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.