Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević najavio žalbu na odluku Povjerenstva kojom je kažnjen s 3000 kuna

29.09.2022.

18:11

Autor: Radio Sljeme

Tomašević se žali

Tomašević se žali

Foto: Jurica Galoić / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u četvrtak žalbu na odluku Povjerenstva za sukob interesa, koje ga je kaznilo s 3000 kuna jer je po njegovoj preporuci u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak imenovan Tomislav Lauc, koji je s 10.000 kuna donirao njegovu kampanju. "Gradonačelnik Tomašević duboko se ne slaže s odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i na nju će se žaliti", priopćeno je iz Grada Zagreba.


Tvrde da Tomašević ni u jednom trenutku nije izašao izvan svojih ovlasti, već je branio interes grada i građana koji su ga zbog toga i izabrali. Za argument Povjerenstva da donatori u kampanji ne mogu biti imenovani u upravna vijeća gradskih ustanova kažu da nema uporište u zakonu i diskriminira one koji doniraju javno i transparentno, a ohrabruje ne transparentne, tajne donacije. 


Podsjećaju da je u kampanji za prošle lokalne izbore Tomašević javno objavio imena 1500 donatora, HDZ 60, a stranka BM 365 niti jednoga. Također podsjećaju na kontekst čitavog slučaja, jer je uskoro nakon što je Tomašević preuzeo dužnost prošle godine uhićena tadašnja predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak Ana Stavljenić Rukavina, ujedno predsjednica kluba zastupnika BM 365 - Stranke rada i solidarnosti. 


Gradonačelnik je tada, ističu, morao imenovati novo Upravno vijeće, pri čemu je u tom trenutku u mandatu bio pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, kojeg je imenovao bivši gradonačelnik. 


 Povjerenstvo je pak utvrdilo da je Tomašević povrijedio posebna prava obveznika, propisana člankom sedam Zakona o sprječavanju sukoba interesa, tako što je zloupotrijebio prava iz Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta dječje bolnice Srebrnjak.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.