Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević o ispitivanjima zaposlenika: "Sve je po zakonu"

03.08.2021.

13:43

Autor: Nikolina Devčić

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio da su on i njegova zamjenica posljednjih tjedana osobno nazočili razgovorima PNUSKOK-a i zaposlenika Gradske uprave nakon nekoliko akcija uhićenja ljudi bliskih bivšoj vlasti.

Nakon što su pojedini pojedini zaposlenici Gradske uprave anonimno progovorili u medijima da su ih istražitelji ispitivali u prisutstvu gradonačelnika i njegove zamjenice, smatrajući to nezakonitim i neprikladnim, Tomislav Tomašević tvrdi da su na razgovorima bili, ali da je sve u skladu sa zakonom jer nisu došli na vlastitu inicijativu, već na poziv istražnih tijela.

Ono što mi radimo jest to da surađujemo, kad god nas PNUSKOK traži da budemo prisutni kao predstavnici javnopravnog tijela nekakvim radnjama, mi na to pristajemo, ukoliko traže bilo kakvu dokumentaciju, mi tu dokumentaciju u najkraćem roku šaljemo - rekao je Tomašević na konferenciji za novinare.

Međutim, istaknuo je kako se ne radi o nečemu nezakonitom te da su na razgovorima sudjelovali poziv PNUSKOK-a, a ne, kako je naglasio, na vlastitu inicijativu. Tomašević je rekao da se u Gradskoj upravi od nedavnih uhićenja provodi više radnji, ali da one na kojima su sudjelovali ne bi okvalificirao kao ispitivanja, već kao razgovore.

- Radi se o razgovorima gdje se pokušava doći do različitih činjenica, gdje se pokušava dobiti dokumentacija koja je potrebna za istragu, gdje se utvrđuje gdje bi se ta dokumentacija mogla nalaziti, tko je imao pristup toj dokumentaciji - poručio je novinarima.

Nova Gradska uprava i dalje traži načine za uštede u gradskom proračunu. Planiraju smanjiti naknade za članove školskih odbora, ali i naknade u upravnim vijećima svih ustanova kojima je Grad Zagreb osnivač. Promijenit će se i praksa da se gradski prostor u centru unajmi za sitniš

- Ne možeter za nekoliko tisuća kuna dobiti više stotina kvadrata u širem centru grada kao komercijalni subjekt koji ima prihode 12 milijuna kuna.

Mobilni timovi koji građanima pomažu u prikupljanju i slanju dokumentacije za obnovu zgrada oštećenih u potresu na terenu su treći tjedan. Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet ističe da u prvom valu obilaze zgrade koje imaju crvenu naljepnicu, a takvih je 1200. Ujedno, Grad je 20 svojih zapolsenika stavio na raspolaganje resornom Ministarstvu i Fondu za obnovu kako bi sve teklo brže.

Dobru vijest priopćila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec koja je rekla da su u sklopu projekta "Pomoćnici u nastavi" iz EU fondova osigurali 16 i pol milijuna kuna, što je tri puta više nego prijašnjih godina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.