Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: Ovakav ZET je neodrživ

28.10.2021.

18:15

Autor: Ivan Hlupić

Marko Lukunić/PIXSELL

Marko Lukunić/PIXSELL

Foto: - / -

Grad za ZET kroz subvencije i iz drugih izvora izdvaja 1,2 milijarde kuna. - Da pridodamo još 200 milijuna kuna mogli bismo imati besplatan prijevoz kao u Rigi, ali ne možemo, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirajući izvješće o radu ZET-a u prvoj polovici godine.

Izdvajanja za ZET su golema u situaciji kada je konsolidirani dug Grada oko 8,5 milijardi kuna. Pandemija koja je osjetno smanjila prihode od karata tu ne pomaže. ZET je na gubitku i kada se radi o susjednim gradovima i općinama, pogotovo u Velikoj Gorici gdje subvencija ne pokriva troškove lokalnih linija u okolici toga grada.

Tomašević se posebno osvrnuo na sljemensku žičaru kod koje je ZET nositelj projekta i skupog kredita. - Imali smo kvalitetne razgovore s Ministarstvom prometa i očekujemo da će žičara uskoro krenuti. U pitanju su i jamstveni rokovi i uvjeti s obzirom na to da ona ne vozi. Mogli bismo ući u probleme s tom opremom, rekao je Tomašević poručivši da je dosadašnje poslovanje ZET-a sasvim neodrživo.

Skupština je poslovno izvješće ZET-a za prvo polugodište odbila većinom glasova. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.