Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "Ovdje se radi o zabijanju posljednjeg čavla u lijes Skupštine!"

26.10.2018.

13:54

Autor: Margareta Jozinović

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Kritike na račun rebalansa proračuna te izmjeni statuta, uoči skupštinske sjednice, konferenciju za novinare, održali su Klub gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika te Lijevi blok.

"Gradonačelnik Milan Bandić gradskim novcem kupuje glasove, ne samo gradskih zastupnika već i onih saborskih", istaknula je predsjednica Kluba GLAS-a i HSU-a Anka Mrak Taritaš. Naglasila je kako se gradski novac troši nelogično zbog čega realizacija proračuna za komunalnu infrastrukturu svega 26 posto. Gradonačelniku je jako važno da financira udruge  i sve ostalo te na taj način zapravo veže uz sebe, ne sad više zastupnike u Skupštini i pojedine stranke, nego zastupnike u Saboru kojima šalje neku poruku Plenkoviću! A ono što je uloga gradonačelnika - komunalno opremanje i standard naših građana - to nam je važno na način da je u proračunu tih nekih 26 posto i to govori sve!

I Lijevi blok se obrušio na trošenje gradskog novca. Kapitalna ulaganja u objekte društvene djelatnosti su premala, naglasila je Rada Borić iz Nove ljevice. Objekti predškolskih ustanova 22.2 %, zdravstveni objekti - od 34 milijuna utrošeno je 5.8 milijuna, a za opremanje zdravstvenih ustanova od 14 milijuna uloženo je 0! Kada se rade usporedbe pitamo se kako izgleda proračun i je li on bio samo predstavljen na početku godine bez stvarnih sredstava?

A na predloženu točku izmjene statuta obrušio se iz političke platforme Zagreb je naš, Tomislav Tomašević, prema kojoj, kako tvrdi Tomašević, više neće postojati autonomija stručne službe Skupštine. Novom izmjenom statuta stručna služba koja treba biti pomoć gradskim zastupnicima, odgovarat će prvenstveno gradonačelniku. Od sada će gradonačelnik postavljati čelnika stručne službe i cijela stručna služba Skupštine će izravno odgovarati Bandićevom pročelniku, a ne više tajniku kojeg bira Skupština! Možemo reći da je Bandić, nakon što je gradskim resursima, osigurao većinu i u Skupštini, ali isto tako i u Saboru, sada će uz pomoć HDZ-a ponovno nakon što je lex šerif nedavno izglasan u potpunosti staviti šapu i u potpunosti kontrolirati rad Skupštine!

"Ovdje se radi o zabijanju posljednjeg čavla u lijes gradske Skupštine kao predstavničkog tijela koje bi trebalo kontrolirati rad gradonačelnika!", istaknuo je Tomašević. A hoće li izmjena statuta biti izglasana i kakve će se sve odluke donijeti na Skupštinskoj sjednici saznat ćemo u utorak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.