Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević pojasnio kako će otkrivati one koji se neće držati novih pravila po pitanju otpada

04.09.2022.

15:34

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Odvoz komunalnog otpada

Odvoz komunalnog otpada

Foto: Dnevnik / HRT

Uskoro u našemu gradu na snagu stupa novi model naplate odvoza otpada. Da su spremni tvrde u Gradskoj upravi, no gradska oporba, ali i partneri vladajućih nisu sigurni da će sve biti glatko. 

 

Ostvarenje davnog sna je pred nama. Zagreb uskoro postaje Švicarska u malom. Barem što se tiče otpada. Od 1. listopada u metropoli na snagu stupa model već poznat u švicarskom Zurichu. Oni koji će propisno odvajati otpad plaćat će manje račune za uslugu odvoza otpada. Cijene će se dijeliti na dvije stavke - fiksnu od 45 kuna te na varijabilni dio koji će ovisiti o količini kupljenih standardiziranih vrećica za miješani komunalni otpad. Tko se neće pridržavati novih pravila "dobit će po novčaniku". 


- Model je nepotpun. Očito je da Zagreb ostaje "kantograd". 1. listopada vidjet ćemo samo nove i više cijene te nove vrećice za miješani komunalni otpad. Prateća infrastruktura jako kasni. Isti prirez od 18 posto plaćaju i oni u središtu Grada, ali i oni u Novom Zagrebu. I tu su oni izvan središta diskrminirani. Jer Grad će financirati boksove u središtu, dok će se svi ostali građani za to morati sami snaći, ali i sami platiti, rekao je čelnik gradskog HDZ-a Mislav Herman.


Novim modelom nisu oduševljeni ni gradonačelnikovi partneri. 


- Naravno da smo morali maknuti spremnike s ulica, no ja sam očekivao da ćemo ići s modernijim rješenjima koja smo predlagali. Jer ovo s kavezima i boksevima je samo malo modificirano riješenje Milana Bandića staro 5 godina. Ja se nadam da se neće krenuti s kaznama sve dok Grad ne odradi svoj dio posla. Period prilagodbe će sigurno trajati dugo. Bitno je da Čistoća redovito odvozi otpad da građani shvate da sustav funkcionira bolje nego ranije, da se vrati povjerenje, rekao je gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.


Jedna od najvećih nepoznanica novog sustava je kako će se naplaćivati kazne stanarima u više stambenim zgradama te koje metode će se koristiti kako bi se otkrilo prekršitelje. Na stolu je i opcija kopanja po smeću. 


- Ukoliko se ne može utvrditi individualna odgovornost pružatelj usluge je kaznu dužan naplatiti svim korisnicima usluge na tom obračunskom mjestu. Sigurno neće sve od prve funkcionirati i prvo ćemo upozoravati i stavljati naljepnice na kante. Nećemo odmah ići s kaznama. Tražit ćemo što je više moguće individualnu odgovornost . Koristi ćemo komunalne redare i kamere. U krajnjoj liniji će se otvoriti sadržaj vrećice kako bi se uz pomoć pronađenih računa ili nečeg drugog utvrditi individualna odgovornost, rekao je u emisiji "Nedjeljom u 2" gradonačelnik Tomislav Tomašević.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici