Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević potpisao Sporazum o suradnji Zagreba i Beča

08.06.2022.

17:33

Autor: Hina/MM

Tomašević u Beču

Tomašević u Beču

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i bečki gradonačelnik Michael Ludwig potpisali su u srijedu Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča koji obuhvaća, među ostalim, energentsku učinkovitost, klimatske promjene, gospodarenje otpadom, izvijestili su iz gradske uprave.


- Beč i Zagreb surađuju kao glavni gradovi više od dva desetljeća i, kao zagrebački gradonačelnik, želim nastaviti i produbiti tu tradiciju, rekao je Tomašević koji je u srijedu u službenom posjetu Beču. 


Tamo se susreo sa bečkim gradonačelnikom Ludwigom, a kao najvažnije teme sastanka Tomašević je istaknuo pitanje stanovanja i zelenih politika. 


- Zagreb može puno naučiti od Beča u pitanjima stanovanja, s obzirom na to da je Beč svjetski poznat po svojim politikama vezanim uz priuštivo i socijalno stanovanje", dodao je Tomašević. 


Sporazum o suradnji između Zagreba i Beča obuhvaća 11 tematskih područja: energetska učinkovitost i klimatske promjene, gospodarenje otpadom, okoliš i zelene površine, promet i mobilnost, urbanizam, pametni gradovi, inovacije i digitalizacija, društveno poticana stanogradnja i obnova grada, gospodarska suradnja i statistika, obrazovanje, sport i mladi, društvena uključivost te transparentnost i sudjelovanje građana, ističe se u priopćenju. 


Sporazum doprinosi provedbi ciljeva održivog razvoja definiranih u Agendi 2030 Ujedinjenih naroda kroz suradnju, partnerstvo, te razmjenu znanja i iskustava između dvaju gradova.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.