Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević pozvao građane da olakšaju posao radnicima

01.02.2023.

13:51

Autor: Magdalena Pongrac

kontejneri

kontejneri

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

140 milijuna kuna u tri godine - toliko će Grad Zagreb koštati dogovor sindikata i Uprave Zagrebačkog holdinga koji bi trebao donijeti socijalni, ali i politički mir u tom razdoblju.

Rebalans gradskog proračuna, interne uštede, ali i poskupljenje nekih komunalnih usluga - načini su koje će Grad namaknuti novac potreban za ispunjenje zahtjeva radnika.

- Na razini ove godine to će biti 73 milijuna kuna kad govorimo o plaćama, neoporezivim naknadama i fiksnim dodacima. Budući da idemo u sistematizaciju, koja je izvor nepravde niz godina, mislim da radnici mogu biti zadovoljni. S druge strane, trudili smo se biti korektni i prema građanima, koji zaslužuju kvalitetniju uslugu - rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


Građani će tu uslugu i platiti, i to putem većih računa, no koje će komunalne usluge poskupjeti gradonačelnik nije otkrio. Kaže kako se o tome Možemo treba dogovoriti sa svojim koalicijskim partnerom SDP-om. Evo kako to komentira izvanredni profesor na katedri za radno i socijalno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Viktor Gotovac.

- SDP se u ovoj situaciji nikako nije snašao. Oni su socijalni demokrati, a nisu se oglasili o otkazima i pravima radnika. Sad vidimo da će gradonačelnik lošu vijest o poskupljenjima pokušati podijeliti sa SDP-om koji, zapravo, samo šuti. Ako oni ne vide kakva se tu zamka za njih krije, onda su zaista politički diletanti.


Gotovac tvrdi i kako činjenica da se tek sada pregovara o sistematizaciji u Holdingu, dovodi u pitanje 700-tinjak otkaza u toj tvrtki u posljednjih godinu dana. Kaže i kako gradonačelnik nije trebao do te mjere popustiti pritisku radnika da se upušta u njihov posao noseći njihovu uniformu.

- To zaista nije bilo potrebno, pogotovo ako djeluje drugačiji stil. On neće dobiti neke buduće izbore na tome da postane Bandić poslije Bandića.


Tomašević, pak, i dalje odbija svaku usporedbu sa svojim prethodnikom.

- Znate li vi koliko ima takvih pregovora u koje se ja nikad nisam uključio? Međutim, ako dođe do velikih kriza, naravno da ću uskočiti. Ja poštujem bilo kojeg radnika, bez obzira na to koji posao radi, ako ga radi pošteno i marljivo.


Zato je građane koji podržavaju radnike, pozvao da im olakšaju posao poštujući pravila odlaganja otpada.

Za kraj, summa summarum Viktora Gotovca.

- Ovo je ona situacija gdje nitko ne dobije sve, nitko ne izgubi sve, nađu se u nekom kompromisu koji, istina, košta i svi ćemo to platiti, ali ja mislim da građani grada Zagreba moraju reći - dobro je što neće biti štrajka, dobro je što su uspjeli i sindikati i gradonačelnik, trebamo to pozdraviti i reći hajdemo sada nešto raditi za ovaj naš grad i našu državu!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.