Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "KB Sveti Duh će omogućiti prekid trudnoće!"

06.05.2022.

07:07

Autor: AKK/Radio Sljeme

Gradska bolnica "Sveti Duh"

Gradska bolnica "Sveti Duh"

Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj su dosada bolnice Sveti Duh, KB "Sestre milosrdnice" i KB "Merkur" odbile izvesti prekid trudnoće unatoč tomu što joj je beba teško bolesna, ne prestaje izazivati reakcije. Oglasio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je obećao kako će gradska bolnica "Sveti Duh", u kojoj svi ginekolozi imaju priziv savjesti, naći način kako ženama omogućiti zakonom zajamčena prava.

Službeno priopćenje gradonačelnika Tomislava Tomaševića prenosimo u cijelosti:


- Grad Zagreb i gradonačelnik Tomislav Tomašević izražavaju žaljenje i duboko suosjećanje sa situacijom u kojoj se našla gospođa Mirela Čavajda i njena obitelj.

Slučaj gđe. Čavajde, kojoj je onemogućen pristup prekidu trudnoće u Hrvatskoj, predstavlja primjer diskriminacije žena u pogledu ostvarivanja njihovih Ustavom zajamčenih prava na slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu, no također i na zdravstvenu skrb.


Zakon je jasan i nedvosmislen, te kaže da svaka žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna, te također i nakon 10. tjedna u slučaju medicinske indikacije. U ovom je slučaju komisija Kliničke bolnice Sveti Duh potvrdila da se radi o teškoj malformaciji ploda, odnosno da postoji medicinska indikacija za prekid trudnoće.

Zakon se nažalost svakodnevno krši što se opravdava pravom na priziv savjesti. U Hrvatskoj čak 60% ginekologa i ginekologinja ima priziv savjesti, za razliku od samo 3% njihovih slovenskih kolegica i kolega, radi čega je ogroman broj hrvatskih građanki primoran zakonom zagarantiranu zdravstvenu zaštitu tražiti preko granice o vlastitom, nemalom trošku.


Uskrata medicinske skrbi koju je doživjela pacijentica Mirela Čavajda od strane četiri klinike u Zagrebu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava, ženskih reproduktivnih prava i prava pacijenata te takvim pacijenticama ozbiljno ugrožava i fizičko i psihičko zdravlje.

Obzirom da je jedna od navedenih klinika dio Kliničke bolnice Sveti Duh kojoj je osnivač Grad Zagreb, ističemo da gradska uprava Grada Zagreba drži neprihvatljivom situaciju u kojoj nije moguće ostvariti zakonsko pravo na prekid trudnoće, kao i činjenicu da u navedenoj bolnici svi zaposleni ginekolozi imaju priziv savjesti.


Uslijed ozbiljnosti situacije, i odmah po saznanju, ravnateljica Bolnice započela je razgovore sa svim uključenim u postupak i formirala povjerenstvo, kako bi se utvrdile sve okolnosti slučaja i prevenirale eventualne slične situacije u budućnosti.

Nova uprava bolnice Sveti Duh će u najskorijem mogućem roku osigurati sve ljudske i druge potrebne uvjete za obavljanje svih vrsta prekida trudnoće propisanih zakonom - navodi se u priopćenju gradonačelnika Tomaševića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici