Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević zadovoljan s prve dvije godine mandata

30.05.2023.

14:46

Autor: Radio Sljeme

Gradonačelnik Tomašević predstavlja novu ZET-ovu aplikaciju

Gradonačelnik Tomašević predstavlja novu ZET-ovu aplikaciju

Foto: Josip Regovic / Pixsell

Na današnji dan prije dvije godine aktualna gradska vlast preuzela je upravljanje gradom. Unatoč oštrim kritikama dobrog dijela javnosti, gradonačelnik je zadovoljan onime što su postigli u dosadašnjem dijelu mandata. 

Od prazne gradske blagajne, korumpiranog i devastiranog sustava do potresom oštećenog grada - nema što bivši gradonačelnik nije ostavio sadašnjem. Tako barem tvrdi Tomislav Tomašević, zadovoljan dosad postignutim.


- Stabilizirali smo gradske financije, prvi put planirani suficit, dvaput podignut kreditni rejting Grada i Holdinga. Prvi put nakon 2019. Holding je završio u plusu. Revizijom mjere roditelj odgojitelj preusmjerili smo novac u izgradnju i dogradnju novih vrtića. Dogradili, obnovili i počeli graditi nove škole, 30 posto smo povećali odvajanje otpada, maknuli smo kante iz središta grada, uveli red u javni prostor, maknuli smo šatore s trga, maknuli terase s javnih površina itd. - nabrojio je Tomašević. 


Podsjeća da su smanjili i broj ureda, rukovodećeg kadra i administracije u Gradu i Holdingu. Nije ih, kaže, usporila ni globalna kriza.


- U zadnje dvije godine smo imali pandemiju, posljedice potresa, energetsku krizu i inflaciju, a sve smo to morali preživjeti. Istovremeno smo stabilizirali financije grada, koje su bile u katastrofalnom stanju. Grad i Holding su bili na rubu bankrota. Sve smo to napravili bez ijedne korupcijske afere. Sjetite se kako je radio bivši gradonačelnik. Ponavljam - insistiramo na javnim natječajima - od čistačice do predsjednika uprava - ističe. 


Proces obnove privatnih zgrada oštećenih u potresu trebao bi ići brže, kao i postupci javne nabave, ističe Tomašević te obećaje da će u preostalom dijelu mandata srediti Paromlin, stadion u Kranjčevićevoj, pomoćni Dinamov stadion te Dom sportova. Dio projekata financirat će se iz EU fondova.


- Udvostručili smo prihode iz EU fondova u prošloj godini u odnosu na 2021. godinu. Ove godine ćemo ih utrostručiti. To je bez presedana, ikad u povijesti grada - kaže Tomašević. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici