Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević: "Želimo promijeniti Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku"

09.04.2021.

14:15

Autor: Krešimir Vešnik

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

"Više od 200 ljudi radilo je na našem programu, a prilikom izrade anketirano je oko 10 000 građana", rekli su iz koalicije Možemo i Zagreb je naš. Podijeljen je, ističu, u 18 tematskih područja s rješenjima za svih 17 zagrebačkih kvartova.

"Želimo promijeniti Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku" istaknuo je kandidat za gradonačelnika kolacije Možemo i Zagreb je naš, Tomislav Tomašević. Navodi sedam poluga promjene poput restrukturiranja gradske uprave i poduzeća, unaprjeđenja sustava javne nabave, ali i odgovornog upravljanja gradskom imovinom - Sada se gradskom imovinom upravljalo tako da je ona podiskorištena, privatizirana, a često i u rukama onih koji na nju nemaju ni pravo. Mi ćemo tom imovinom upravljati racionalno, štedljivo, odgovorno, razvojno i transparentno.

Jedna od poluga je i digitalizacija rada gradske uprave i poduzeća, koja će, kaže Tomašević, donijeti kvalitentniji servis za sve građane - Ona će dovesti i do veće transparentnosti rada i njegovog pokazatelja Gradske uprave i gradskih poduzeća, ali, isto tako, i vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora. Digitalizaciju ćemo iskoristiti za pametna rješenja u unapređenju vodovodne i kanalizacijske mreže, unapređenju mreže javne rasvjete, ali i u unapređenju mreže javnog prijevoza.  

Tomašević je uz smanjenje broja gradskih ureda s 27 na 15 i javne natječaje za njihove pročelnike, najavio i zatvaranje odlagališta Jakuševca te bolju socijalnu politiku i zdravstevnu zaštitu Zagrepčana. Postavlja se pitanje: kako sve to financirati? - Neke od ovih poluga vezane za upravljanje će dovesti do većih ušteda. Bolje raspolaganje gradskom imovinom, stavljanje te gradske imovine i svih praznih poslovnih prostora u funkciju će značiti nove prihode od najma, njime ćemo sanirati dug. Isto tako i kompetitivnom javnom nabavom: naši izračuni pokazuju da tako možemo uštediti oko 300 milijuna kuna godišnje u Gradu i još toliko u Zagrebačkom holdingu - odgovorio je Tomašević. 

"Zagrebom će se upravljati u partnerstvu s građanima", zaključili su iz koalicije Možemo i Zagreb je naš.

Cijeli njihov program možete pogledati ovdje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.