Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:20 / 01.03.2022.

Autor: Magdalena Pongrac

Tomislavov dom, Hostel Rakitje i Motel Plitvice spremni za izbjeglice

Međunarodni dan civilne zaštite u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Međunarodni dan civilne zaštite u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Foto: Radio Sljeme / R.S.

U našu je zemlju dosad stiglo više od 340 izbjeglica iz Ukrajine, kojoj je Hrvatska uglavnom tranzitna zemlja. Većina ih je u privatnom smještaju, a u zagrebačkom motelu ih je oko 18-ero. Crveni križ pruža im svu potrebnu pomoć, a metropola se se priprema za veći val izbjeglica.

U motelu Plitvice uz zagrebačku obilaznicu ukrajinske izbjeglice dočekuju prijateljske ruke. Smještaj, hrana, zdravstvena zaštita i psihološka pomoć - nude se svima koji su u potrebi, rekao je predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Zagreba, Viktor Filima. - U Motelu je jako dobra organizacija, dobro je pripremljena civilna zaštita, Crveni križ i Caritas. -


Marija Meleško ondje pomaže u prevođenju. Njezina majka ne želi napustiti Ukrajinu, a sestra joj preko Mađarske ovamo dolazi u privatni smještaj. Zasad u najvećoj mjeri pristižu upravo oni koji imaju smještaj kod obitelji ili rodbine, a puno veći val onih koji nemaju kamo očekuje se nakon uspostave organiziranog prijevoza.


Za njih Zagreb zasad ima 200 do 300 kreveta, a otvorit će i nove prihvatne centre, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević. - U Zagrebu su trenutno mobilizirana tri smještajna kapaciteta - Motel Plitvice, Hostel Rakitje i Tomislavov dom, a razgovara se da se na raspolaganje stavi i Grad mladih koji je vlasništvu Grada. Stavili smo izbjeglicama na raspolaganje i objekte Zagrebačkog holdinga na obali, a ako bude potrebe, u tu svrhu prenamijenit će se i Zagrebački velesajam. -


Zbog sve više upita, spomenimo i da Zagrepčani u slučaju potrebe na raspolaganju imaju 1062 skloništa koja se periodično pregledavaju, a redovito se testira i sirena za uzbunu svake prve subote u mjesecu točno u podne. Ta subota pada ovaj tjedan pa iz Gradske uprave građane upozoravaju nekoliko dana ranije, kako ih glasan zvuk koji podsjeća na ratno vrijeme ne bi dodatno uplašio.