Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomislavov dom, Hostel Rakitje i Motel Plitvice spremni za izbjeglice

01.03.2022.

15:20

Autor: Magdalena Pongrac

Međunarodni dan civilne zaštite u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Međunarodni dan civilne zaštite u zagrebačkoj Gradskoj upravi

Foto: Radio Sljeme / R.S.

U našu je zemlju dosad stiglo više od 340 izbjeglica iz Ukrajine, kojoj je Hrvatska uglavnom tranzitna zemlja. Većina ih je u privatnom smještaju, a u zagrebačkom motelu ih je oko 18-ero. Crveni križ pruža im svu potrebnu pomoć, a metropola se se priprema za veći val izbjeglica.

U motelu Plitvice uz zagrebačku obilaznicu ukrajinske izbjeglice dočekuju prijateljske ruke. Smještaj, hrana, zdravstvena zaštita i psihološka pomoć - nude se svima koji su u potrebi, rekao je predstavnik ukrajinske nacionalne manjine Zagreba, Viktor Filima. - U Motelu je jako dobra organizacija, dobro je pripremljena civilna zaštita, Crveni križ i Caritas. -


Marija Meleško ondje pomaže u prevođenju. Njezina majka ne želi napustiti Ukrajinu, a sestra joj preko Mađarske ovamo dolazi u privatni smještaj. Zasad u najvećoj mjeri pristižu upravo oni koji imaju smještaj kod obitelji ili rodbine, a puno veći val onih koji nemaju kamo očekuje se nakon uspostave organiziranog prijevoza.


Za njih Zagreb zasad ima 200 do 300 kreveta, a otvorit će i nove prihvatne centre, ističe gradonačelnik Tomislav Tomašević. - U Zagrebu su trenutno mobilizirana tri smještajna kapaciteta - Motel Plitvice, Hostel Rakitje i Tomislavov dom, a razgovara se da se na raspolaganje stavi i Grad mladih koji je vlasništvu Grada. Stavili smo izbjeglicama na raspolaganje i objekte Zagrebačkog holdinga na obali, a ako bude potrebe, u tu svrhu prenamijenit će se i Zagrebački velesajam. -


Zbog sve više upita, spomenimo i da Zagrepčani u slučaju potrebe na raspolaganju imaju 1062 skloništa koja se periodično pregledavaju, a redovito se testira i sirena za uzbunu svake prve subote u mjesecu točno u podne. Ta subota pada ovaj tjedan pa iz Gradske uprave građane upozoravaju nekoliko dana ranije, kako ih glasan zvuk koji podsjeća na ratno vrijeme ne bi dodatno uplašio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.