Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tradicionalna cestovna utrka "162 stube".

11.02.2016.

11:27

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ovim Vas putem obavještavam da i ove godine naša udruga u suradnji s drugim udrugama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i u suradnji sa samim vodstvom fakulteta organizira tradicionalnu cestovnu utrku "162 stube". Ove godine će se utrka održati u subotu 13.2., s početkom u 12 sati.

Ovaj tradicionalni projekt je osmišljen s ciljem osvješćivanja javnosti da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti, te trčanja i hodanja kao jednog od osnovnih čimbenika zdravlja.

Glavna zadaća utrke je promocija fizičkog zdravlja koje tako potiče i mentalno zdravlje. Naravno da i tome pomaže dobra atmosfera koja vlada oko projekta svake godine.

Sama trasa utrke je duga 4500 metara (proteže se preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice) i osmišljena je da povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja "Andrija Štampar". U samu stazu su uključene i stube - njih 162 - poznate kao Schlosserove stube, po kojima je utrka dobila i ime, a koje nam omogućuju, uz sav ostali teren neravne konfiguracije, da trka bude dobar trening za trkače sa iskustvom, ali opet da se može prohodati za one slabije kondicije, koji bi opet čak i samo hodanjem učinili puno za sebe i svoje zdravlje.

Studije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo jasno pokazuju da su glavni razlozi mortaliteta naše nacije upravo bolesti kardiovaskularnog uzroka, te dosežu čak 50%, odnosno čak i više kako raste dob ispitanika. Sve liječničke intervencije u vidu liječenja hipertenzije, ateroskleroze i sličnih bolesti uvijek polaze od promjene životnog stila pacijenta, a javnost ne zna koliko samo pola sata šetnje dnevno može utjecati na njihovo zdravlje. Uz tu temeljnu poruku, kardiološka studentska sekcija besplatno će mjeriti krvni tlak i glukozu u krvi, uz besplatne preporuke i smjernice o zdravoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Za profesionalnije trkače, ortopedska će sekcija educirati trkače o blagodatima trčanja na otvorenom, pravilnom načinju trčanja, različitim tipovima stopala (pronacija/supinacija) i odabiru kvalitetnih tenisica prema tipu stopala, o prevenciji trkačkog koljena, o laičkim tehnikama zbrinuća bolova nastalih trčanjem i sl. Jasno je da je edukacija glavni temelj projekta.

Naravno, za svakog trkača koji pokaže da je završio utrku osigurane su krafne, voda, kava, čaj i službena majica projekta. One najbolje, kako u muškoj tako i u ženskoj kategoriji, čekaju medalje i vrijedne nagrade.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.