Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tramvajska pruga do Podsuseda?

02.02.2017.

13:51

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački Reformisti - Narodna stranka predstavili su prijedlog razvoja gradske tramvajske infrastrukture, među ostalim i prijedlog izgradnje tramvajske linije koja bi povezivala Črnomerec i Podsused.

Produžetak zapadne tramvajske linijie povezivao bi Črnomerec, Kustošiju, Vrapče, Stenjevec, Gajnice i Podsused, ističe član predsjedništva Reformista Robert Hirc. U tom dijelu živi oko 70 tisuća građana i svakodnevno se u jutarnjim špicama stvara prometni zastoj pa su stanovnici zainteresirani za izgradnju tramvajske pruge. Kao što su postoje dva okretišta Dupcu i u Dubravi Reformisti smatraju da se slično treba napraviti i u zapadnom dijelu grada. Ono što mi mislimo je da isto tako nešto tebalo napraviti na Črnomerrcu, da se jedna ili dvije linije tamo okreću, a jedna ili dvije linije, ovisno o mišljenju struke bi mogle produžiti dalje kroz ova naselja.

Hirc dodaje kako već postoji zadovoljavajuća infrastruktura pa ne bi trebalo biti većih problema. Osim toga trebalo bi se izgraditi i veliko besplatno parkiralište kod bivše tvornice cementa u Podsusedu kako bi se građane potaknuti da koriste tramvaj.

Na probleme u gradskom prometu u smjeru sjever-jug ukazao je potpredsjednik gradskih Reformista Tihomir Novotni. Za rasterećenje prometa Savskom cestom on predlaže da se po već postojećem koridoru u GUP-u izgradi tramvajska pruga koja bi spojila Horvaćansku i Remizu. Da uz potok uz ulicu braće Domany vozi tramvaj i da se ta linija spoji s Remizom, tako bi se napravio kružni tok tramvaja, pa bi se rasteretila Savska cesta.

Na zatvaranje tramvajskog kruga preko ulice grada Vukovara, Heinzelove i Kvaternikovog trga, ukazala je pak glavna tajnica Reformista Alenka Košiša Čičin-Šain, tramvajski promet trebao bi se povezati u krug preko ulice grada Vukovara, pa bi se tako dobile skraćene linije koje tako osiguravaju bolje rješenje prometa, jer ako bi se neka nesreća dogodila tada bi se promet uvijek morao skratiti.

Dodala je kako je potrebno i kvalitetno povezivanje Zagreba s aerodromskim terminalom, jer postojeće prometne veze ne zadovoljavaju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.