Hrvatski radio

Radio Sljeme

20:45 / 02.05.2018.

Autor: Krešimir Vešnik

"Tražimo hitnu obustavu radova na Trgu žrtava fašizma"

Matija Habljak/PIXSELL

Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / -

"Dosta je devastacije i nepromišljenog upravljanja javnim prostorom" poručili su na Trgu žrtava fašizma članovi inicijative "Vratite magnoliju". Traže hitnu obustavu radova na tamošnjem trgu, poštivanje svih propisanih procedura te javno predstavljanje cjelokupnog projekta.

Već više od mjesec dana, svake srijede, na Trgu žrtava fašizma članovi Inicijative "Vratimo magnoliju" prosvjednim druženjem zahtijevaju, između ostalog, i javno predstavljanje projekta "Pješački centar izvrsnosti" za koji smatraju da je štetan.

Štetan je  zato što se radovi koji se ovdje izvode na ovim stepenicama izvode bez potrebne dokumentacije, a to je, prije svega, konzervatorski i restauratorski elaborat. Mi ga nismo vidjeli. Tvrde da postoje sve dozvole, a zapravo postoji samo jedna dozvola i to dozvola za uređenje okoliša oko paviljona, a stepenice nisu okoliš i nisu oko paviljona nego su sastavni dio tog zaštićenog kulturnog dobra, rekla je članica inicijative, Jasna Šumanovac.

Konzervatorskim i restauratorskim elaboratom određena bi bila procedura obnove Meštrovićeva paviljona, objašnjava Alen Novoselec, izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti. "Prema smjernicama za konzervatorsko - restauratorske radove, za svaki veći objekt potrebno je odabrati točno određene stručnjake i prethodno napraviti elaborat radova. To znači točno ocijeniti stanje. Možda bi se, na kraju krajeva, procedura i poklopila, ali ovdje se radi bez mišljenja stručnjaka, šireg tima. Nitko ne zna točan projekt, osim možda dvoje-troje ljudi koji ovdje rade, a to je ono što je sve pogrešno.   

Iz Inicijative su najavili ponovno prosvjedno druženja u sljedeću srijedu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.