Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tražimo zdraviji okoliš!

05.12.2013.

13:53

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja predali su u Ministarstvu zdravlja peticiju za izmjenu Pravilnika o zaštiti od elektromagnetnih polja.

Peticiju je potpisalo 7.000 građana iz cijele Hrvatske uključujući i Zagrepčane. "Potpisnici peticije žive u sjeni antena mobilnih operatera, a predajom peticije u Ministarstvu zdravlja traže zaštitu od njihovog brutalnog interesa". Naglasio je to prilikom predaje potpisa predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja Srećko Marušić.

Marušić je uputio je na manjkavosti Pravilnika o zaštiti od elektromagnetnih polja i naveo zahtjeve za njegovu izmjenu. "Prvo da se antene udalje od dječjih vrtića, škola, odnosno mjesta gdje borave djeca, zatim da se dozvoljena jakost zračenja u Hrvatskoj izjednači s onom po preporukama Vijeća Europe iz 2011. i da se lokalna zajednica uključi u donošenje odluke o postavljanju antena mobilnih operatera.

Marušić je dodao da iako je riječ o djelokrugu Ministarstva zdravlja u Odjelu za zaštitu od elektromagnetnog zračenja pretežno rade inženjeri tehničkih struka i nema liječnika.

Podsjetimo, stanovnici Vrbana prije par mjeseci su prosvjedovali protiv postavljanja antena na trgovačkom centru Point no ništa se nije promijenilo kaže Marušić: "Antene već neko vrijeme ne rade zbog kvara na trafostanici, ali u svakom trenutku mogu ponovno početi raditi."

Udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja nada se da će Ministarstvo zdravlja uzeti u obzir zahtjeve udruge, te da će se Pravilnik o zaštiti od elektromagnetnih polja promijeniti u interesu svih građana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.