Hrvatski radio

Radio Sljeme

Treba napraviti jedinstveni Fond za obnovu središnje Hrvatske, smatra HSLS

30.01.2021.

13:06

Autor: Davor Šalat

Emica Elvedji/PIXSELL

Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / -

Treba napraviti jedinstveni Fond za obnovu središnje Hrvatske, Zagrepčane koji nakon potresa žive u kontejnerima treba osloboditi plaćanja struje, a onima koji su ostali bez krova nad glavom treba obnoviti oštećene nekretnine, a ne graditi nove stanove, naglasili su istaknuti HSLS-ovci.

Gradski HSLS uputio je nekoliko prijedloga za dnevni red Gradske skupštine koja će se održati u utorak, a ima i neke prijedloge na nacionalnoj razini.

- Da se građani Zagreba i okolice koji žive u kontejnerima i koji moraju plaćati dodatnu struju izjednače u pravima u odnosu na ljude koji su na Banovini. Također, vrijeme je da doznamo tko je ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba. Taj natječaj traje već do u besvijest. V.d. ravnatelj već figurira u javnosti, a zapravo nema realnog preuzimanja odgovornosti za obnovu. Treća stvar - HSLS smatra važnim da se oformi Zavod za obnovu Zagreba i okolice i Banovine jer se već sada iz javnosti vidi da se preklapaju mnogobrojne ingerencije raznoraznih institucija - istaknula je potpredsjednica HSLS-a Saša Poljanac-Borić.

A gradonačelnikov prijedlog da Grad za one koji su u potresu ostali bez krova nad glavom, gradi 30 zgrada u Svetoj Klari, predsjednik kluba zastupnika HSLS-a Vladimir Andrić smatra nelogičnim i predizbornim.

- Jedino su dani kriteriji za izbor onih koji će senatjecati za te zgrade. To nam samo govori da je to jedna predizborna kampanja gradonačelnika Grada Zagreba, na koji će način dati nove stanove 90-terim osobama. Oni žive u kontejnerima, to je točno, ali za to ćće biti potrebno oko dvije godine. Zar nije pametnije u te dvije godine početi sanaciju i izgradnju njihovih domova? -  zapitao se Andrić.   

On se, nadalje, zapitao tko će zbog najavljenih izmjena GUP-a Sesveta nadoknaditi sredstva pravnim subjektima koje su uložili nakon zadnje izmjene tog GUP-a 2015. godine.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.