Hrvatski radio

Radio Sljeme

Trebaju li trgovine raditi nedjeljom?

06.03.2017.

13:54

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je Vlada otkrila koje će mjere pronatalitetne politike poduzeti, ponovno se aktualizirao problem rada nedjeljom. Okrugli stol o toj temi organizirala je zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Cilj okruglog stola pod nazivom "Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme" je otvoriti javnu raspravu o potrebi slobodne nedjelje i dostojanstvenog radnog vremena za zaposlene, s posebnim naglaskom na sektor trgovine. Prema Eurostatovoj statistici iz 2015-te u Hrvatskoj 35 posto ljudi radi nedjeljom, što je najviše u Europi, naglasila je Petir. Istaknula je kako je potrebno aktivnije promovirati ravnotežu između privatnog i poslovnog života, na koju negativno utječu upravo nesigurnost posla i teški radni uvjeti.

I prije su trgovine bile bez rada nedjeljom pa se normalno funkcioniralo, može se opet. Svima koji su zagovornici toga da se nedjeljama više troši, treba spomenuti da građani nemaju nedjeljom više novaca nego što imaju ako troše šest dana u tjednu, samo će se drukčije rasporediti, poručio je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sindikat trgovine Hrvatske podržava svaki pokušaj da se ovaj problem riješi, istaknula je Zlatica Štulić. Danas je u Hrvatskoj radno vrijeme preliberalno, neregulirano jer trgovci mogu raditi 0-24 sata, mogu raditi svih 365 dana u godini. Mi imamo zakon o blagdanima i neradnim danima, imamo i međunarodni ugovor o pravnim pitanjima sa Svetom Stolicom koji se ne primjenjuje, gdje je jasno u čl. 9 rečeno da je nedjelja neradni dan u Hrvatskoj. Trgovina nije djelatnost o kojoj ovisi zdravlje, život, sigurnost zemlje, radi se isključivo o komociji, smatra Štulić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.