Hrvatski radio

Radio Sljeme

Trebate li medicinsko pomagalo? Posudite ga besplatno!

09.02.2022.

09:28

Autor: AKK/Radio Sljeme

Predstavljanje Europskog centra Hesed

Predstavljanje Europskog centra Hesed

Foto: Chabad Croatia / Chabad

Ako trebate medicinsko pomagalo poput električnog inhalatora, koncentratora kisika, invalidskih kolica ili, primjerice, kolijevke za dijete, možete ih posuditi u Europskom centru Hesed - 26. u Europi, a novootvorenom u Zagrebu.

Program besplatne posudbe medicinske opreme i pomagala pod nazivom Europski Centar Hesed organiziraju Europski rabinski centar (RCE) i Europska židovska asocijacija (EJA), a projekt je u Hrvatskoj organizirala podružnica židovske organizacije Chabad Lubavitch.


Hebrejska riječ „hesed“ u prijevodu znači dobročinstvo, ljubaznost, a upravo je to, tvrde, osnovna motivacija za pokretanje ovog programa koji je nastao kao odgovor na hitne potrebe u društvu tijekom pandemije. Naime, tijekom ove krize su se i židovske zajednice suočile s brojnim izazovima, pa tako i s ozbiljnim nedostatkom medicinske opreme za članove koji su otpušteni iz bolnice i koji su se oporavljali kod kuće. S druge strane, potrebe u obiteljima postoje i zbog dolaska djeteta na svijet ili, pak, kontrole zdravlja.

Razgovor s koordinatoricom, Vladimirom Šimić

Svaki Hesed Centar, pa tako i novi centar u Hrvatskoj, opskrbljen je s više od 300 artikala, uključujući generatore kisika, invalidska kolica, stolce za tuširanje, štake, rolatore, krevetiće za bebe, TENS uređaje, tlakomjere i desetke drugih. S vremenom se planira i proširenje asortimana zahvaljujući donacijama. Posudba medicinske opreme omogućena je svima, neovisno o religijskoj pripadnosti.

Sve ćete saznati javite li se na e-adresu info@zidovi.hr ili na broj 091/500 5074, a centar je smješten u Rokovoj 4. Detalje poslušajte u razgovoru s koordinatoricom, Vladimirom Šimić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici