Hrvatski radio

Radio Sljeme

Treće ovogodišnje izdanje Ilica Q’ART - a

17.09.2023.

14:55

Autor: Radio Sljeme

Ilica Q’ART

Ilica Q’ART

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Sunčana nedjelja mnoge je danas potaknula da posjete još jedno izdanje manifestacije Ilica Q’ART, koja je jednu od najdužih zagrebačkih ulica dijelom zatvorila za promet, a otvorila za umjetnike, izlagače i posjetitelje.


Plesači iz škole suvremenog plesa, koncerti na otvorenom, modna revija u podne i kava na tramvajskoj pruzi po treći su put ove godine oživjeli Ilicu i njezine zapuštene prostore, a sve u duhu solidarnosti, tolerancije i uvažavanja, ističe začetnik projekta Aleksandar Battista Ilić.


- Ne samo da sudjeluju različiti umjetnici iz svih vrsta umjetnosti, nego se radi o umjetničkoj i građanskoj akciji. Ta veza i duša, socijalna povezanost, a ne socijalna distanca u zajednici zapravo diže kvalitetu života, a uz to nam je jako bitna povezanost s prirodom, znači svijest da smo izašli iz prirode, modne revije se baziraju na second handu, ustvari na nekoj ekonomiji budućnosti i većina naših izlagača i umjetnika razvija upravo tu svijest - pojašnjava Battista Ilić.


Sastavni dio manifestacije svake su godine i brojni obrtnici.


- Već sam pet ili šest puta na Ilica Q’ART - u, super je jer je jako posjećeno, ljudi su baš jako zainteresirani, imam igračke za djecu, sve izrađeno od pamučnog konca ili pamučne tkanine, isključivo hrvatske proizvodnje - rekla nam je jedna od izlagačica.


- Prodajem šarenu keramiku, od vaza, tegli, šalica. Super je, svake godine dolazim, jedino u jesen stignem i odlično bude uvijek, dođem punog stola, vratim se doma praznih kutija - kaže izlagačica Ana Đaković Prša.


- To su suveniri, ručno rađeni, od početka do kraja, to je akril na platnu, s tim da to platno lijepim na male podloge i onda ga ručno oslikavam. Čestitke su isto samo s motivima Zagreba jer tu dolaze uglavnom Zagrepčani - otkrila nam je umjetnica Biljana Knebl.


Još jedno izdanje Ilice Q’ART - a ove godine održat će se u prosincu, a dobre vibracije i festivalska atmosfera prenose se i u druge zagrebačke kvartove kroz projekt "Q’ART u tvom KVARTU".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.