Hrvatski radio

Radio Sljeme

Trkački kamp START za osobe s invaliditetom

25.08.2022.

11:30

Autor: Mario Mihaljević

Trkački kamp za osobe s invaliditetom

Trkački kamp za osobe s invaliditetom

Foto: Patrik Macek / Pixsell

U Hrvatskoj živi 600 tisuća osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, stoga ih se organizacijom trkačkog kampa START želi potaknuti na sportske aktivnosti, poručili su iz Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba.


Trkački kamp START održat će se 3. i 4. rujna u Zagrebu a sudjelovat će 20-ak osoba s amputacijama donjih ekstremiteta. Prvog dana, u subotu, isprobavat će protetička pomagala uz nadzor ortopedskih tehničara te vježbati u dvorani s kineziologom a u nedjelju će od 10 do 12 sati na sportskom poligonu na Jarunu (košarkaško igralište kod Malog jezera) imati priliku primijeniti vještine koje su naučili prethodni dan. 


-U Hrvatskoj ima preko 600 tisuća osoba s invaliditetom, a izrazito mali postotak se rekreacijski bavi sportom, daleko manji nego u zapadnim zemljama. Putem ovog događanja, pokazujemo osobama s invaliditetom da su njihove mogućnosti, uz primjenu adekvatnog pomagala, značajno veće nego što oni misle-, kazala je predsjednica UAZ-a i četverostruka paraolimpijka Ana Sršen. 


Dodaje da osobe nakon bavljenja sportskom aktivnošću u pravilu pozitivno razmišljaju, a kroz sport se socijaliziraju s drugima. 


Organizatori žele motivirati osobe s invaliditetom, ali i osobe koje nemaju fizičke poteškoće, da budu aktivnije te tako na konkretan način brinu o svojem zdravlju, što je također istaknuo poznati trener Mario Mlinarić koji će i ove godine voditi treninge. 


-Osobe koje imaju određenu amputaciju moraju znatno više trenirati od prosječnih zdravih osoba. Trening je spoj funkcionalne i motoričke sposobnosti što u slučaju amputacije nije nimalo jednostavno. Za mene su ti ljudi’-, izjavio je.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.