Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radnici Čistoće dobili otkaze jer su odvojeni otpad bacali u isti kamion. Sindikati najavili pravnu bitku, iz Grada poručuju: "Moralo je doći do sankcija"

21.01.2023.

14:04

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće

Radnici Čistoće

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Trojici radnika koji su prije nekoliko tjedana snimljeni kako u isti kamion Čistoće bacaju već odvojeni otpad, jučer poslijepodne uručeni su otkazi. I dok iz Grada poručuju kako je riječ o izdvojenom incidentu koji je morao biti sankcioniran, sindikati najavljuju tužbe zbog, kako su naveli, nezakonitih otkaza. 

"Ovo su neopravdani otkazi i zaštitit ćemo trojicu radnika Čistoće koji su dobili izvanredni otkaz zato što su spremnike s mješovitim otpadom, biootpadom, plastikom i papirom ispraznili u isti kamion" - tvrde sindikati i najavljuju da će dati potporu radnicima u aktivnostima koje bi trebale završiti tužbom protiv poslodavca, odnosno Čistoće. Sindikalist Zdravko Stoilković za Radio Sljeme je rekao da je kriva Čistoća što nije bolje organizirala posao.


- Radnici su se zatekli u situaciji da su našli puno različitog otpada oko kontejnera i morali su ga skupiti. To znači da, ili ne postoji dovoljna dinamika odvoza otpada, ili nema dovoljno kontejnera u koje građani mogu bacati otpad. U svakom slučaju, radnici Čistoće postupili su ispravno. Najveća sankcija koju su trebali dobiti je nekakvo upozorenje da moraju bacati otpad u za to predviđene spremnike, a ne otkaz - poručuje Stoilković. 


S njim se slaže i sindikalistica Mirjana Kaltak, koja naglašava da radnici nisu napravili ništa mimo svog posla.


- Nisu miješali nikakav otpad. Oni su samo iskoristili prazne posude kako bi očistili prostor oko kontejnera. Imam informaciju da radnici nisu potpisali otkaz koji im je uručen, ali mi ćemo u zakonskom roku uložiti žalbu - naglašava Kaltak.


Iz Grada, pak, ustraju na snakcijama. 


- Činjenica je da se ovdje radilo o incidentu koji čini veliku štetu ugledu poduzeća i zapravo cijeloj reformi koju provodimo i koja nam je iznimno važna. U tom smislu moralo je doći do sankcija, tim više što najveći dio radnika radi savjesno, dobro i kvalitetno. Ovaj incident je u tom smislu morao biti adekvatno sankcioniran kako bi Čistoća zadobila povjerenje javnosti - izjavila je zamjenica gradonačelnika Danijela DolenecPrograme Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici