Hrvatski radio

Radio Sljeme

Turistički vodiči pozivaju: "Upoznajte svoj grad!"

16.02.2022.

07:17

Autor: AKK/Radio Sljeme

Zagrebački vodiči daruju tematske razglede

Zagrebački vodiči daruju tematske razglede

Foto: Radio SLjeme / Hrvatski radio

U povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, Društvo turističkih vodiča grada Zagreba, najstarije cehovsko udruženje u Hrvatskoj, ove subote, 19.veljače 2022., daruje dva tematska razgleda - Devet stoljeća Kaptola i Gradeca i Najljepše ljubavne priče grada Zagreba.

Razgledi traju po 2 sata, zainteresirani građani trebaju se najaviti na e-adresu turisticki.vodici.zagreba@zg.t-com.hr, a kreće se u 11 sati kod Turističkog informativnog centra na Trgu bana Jelačića 11.

 

1. DEVET STOLJEĆA KAPTOLA I GRADECA


S Trga bana Jelačića, koji je nosio to ime već 1850. godine kad su se ujedinili Gradec i Kaptol u jedinstveni grad krećemo u otkrivanje dvije srednjovjekove jezgre: Kaptola i Gradeca. Osnivanje biskupije krajem 11. stoljeća i početak gradnje katedrale istovremeno je i početak razvoja Kaptola i okolnih naselja. Preko Dolca, tržnice „pod vedrim nebom“ uređene u dvadesetim godinama 20. stoljeća i Tkalčićeve, gdje je nekad potok Medveščak pokretao 25 mlinova stižemo do Kamenitih vrata, zadnjih sačuvanih vrata na Gradec. Vidjet ćemo kako je izgledao Gradec prije, a kako nakon ujedinjenja s Kaptolom, gdje je Kristofor Stanković otvorio kazališe, a što je kontesa Klotilda Buratti, rođena Vranyczany-Dobrinović ostavila svome gradu. To i puno više u šetnji Gornjim gradom.


Vodiči: Branka Leljak, Dubravka Brandić, Vjenceslav Vlahov


2. NAJLJEPŠE LJUBAVNE PRIČE GRADA ZAGREBA


Želite li saznati nešto novo o starom Zagrebu, čuti drevne legende i starozagrebačke tračeve? Vidjeti gdje su živjeli neki poznati i manje poznati Zagrepčani, koga su voljeli i tko je volio njih? Obiđite gornjogradske ulice i čujte gornjogradske priče od Agramerice Kristine!


Vodič: Kristina Andreić


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.