Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tvornica "Nada Dimić" postaje hotel?

07.05.2019.

23:06

Autor: Krešimir Vešnik

Borna Filic/PIXSELL

Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / -

Prostor između Branimirove, Domagojeve, Ulice kneza Borne i Erdödyjeve trebao bi se mijenjati. Tako je zamišljeno novim Urbanističkim planom uređenja kojim se tamo predviđa izgradnja nove zgrade od Branimirove do Bornine. Također, moguća je i rekonstrukcija tvornice "Nada Dimić".

Za 2,7 hektara površine između Branimirove, Domagojeve, Bornine i Erdödyjeve napravljen je novi Urbanistički plan uređenja koji je javno predstavljen.

I dok se za postojeće stambene objekte ne planira transformacija, značajno bi se trebao izmjeniti prostor unutar same površine od Branimirove do Bornine. Tamo je predviđena izgradnja zgrade koja bi se u svojoj unutrašnjosti sastojala od više objekata, objašnjava voditeljica izrade Plana, Ana Putar - Zgrada mora biti otvorena u prizemlju u Branimirovoj i Borninoj kako bi pješaci mogli slobodno prolaziti kroz blok koji mora biti ozelenjen. Ona će djelovati kao da je to više zgrada. Naslanjamo ju na postojeće zgrade bloka i u Borninoj i u Branimirovoj, a za unutrašnjost bloka će se provesti natječaj.

Na javnom izlaganju Plana, okupljene građane brinulo je, između ostalog, hoće li biti dovoljno parkirnih mjesta izgradnjom ovakvog stambenog objekta sa 150 stanova - Obaveza je iz Plana i iz GUP-a da se parkiranje mora osigurati u podzemnoj garaži koja je limitirana GUP-om na 200 mjesta - Putar je istaknula.

Zabrinuti su bili građani i zbog toga što bi objekt mogao biti i neboder - Ulični dio mora slijediti visinu uličnog niza. Ali u unutrašnjosti bloka je dozvoljeno da se ponovi matrica iz susjedstva gdje imamo nebodere u bloku koji su visine do P + 8 (prizemlje + osam katova). Uvijek se mora misliti i na osunčanje i na urušavanje, na međusobnu udaljenost i od susjednih postojećih građevina i na međusobnu udaljenost tih dijelova građevina - rekla je Putar.

Parkovi uz Domagojevu ulicu te drvored javora uz Branimirovu samo su neki krajobrazni elementi koji se moraju očuvati, a posebno se moralo paziti i na vrijednu industrijsku baštinu, tvornicu "Nada Dimić" - Tu je omogućen i stambeni i poslovni prostor, hotel, društveni sadržaj i sad je to pitanje realizacije Plana. Na dijelu je moguće ostvariti, što smo mi i zamislili gdje je sama tvornica, poslovnu namjenu, prvenstveno hotel ili neki slični sadržaj - napomenula je Putar.

Sve prijedloge i primjedbe na Urbanistički plan uređenja možete poslati Gradu do 22.-og ovog mjeseca do kada traje javna rasprava

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.