Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Tvrdnja Tomaševića da je Zagreb zadužen 100 posto je skandalozna"

03.11.2021.

14:43

Autor: Mario Mihaljević

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / -

Potpredsjednik zagrebačke organizacije BM 365 - Stranke rada i solidarnosti Slavko Kojić u srijedu je skandaloznom nazvao tvrdnju zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da je Zagreb zadužen sto posto, što je daleko više od zakonom dopuštenih 20 posto.

-Zagreb nije dužan više od 20 posto jer niti ne može biti dužan više od 20 posto i to je prijesna laž koju je gradonačelnik iznio na Gradskoj skupštini-, ustvrdio je na konferenciji za novinare Kojić, koji je bio dugogodišnji pročelnik za financije pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Ustvrdio je da se Zagreb po zakonu nije mogao niti se zadužio za više od 20 posto jer suglasnost za to daje Ministarstvo financija. Tomašević se "okliznuo" na tvrdnji o iznosu duga jer 20 posto nije ukupan dug u odnosu na proračun nego se mjeri onoliko koliko dospijeva u godini, kaže Kojić.

Podsjeća da je Gradska skupština na prošloj sjednici donijela odluku o zaduženju za 336 milijuna kuna, a Ministarstvo financija ne bi Gradu moglo odobriti to zaduženje da je već probijeno tih 20 posto. Osim toga, ni agencija Standard&Poor's ne bi ocjenu rejtinga "BB -" s negativnih prognoza podignula na stabilne da je Zagreb dužan 100 posto.

-Smiješno je što je Tomašević uzeo dugove od ZET-a, Zagrebačkog holdinga i Grada Zagreba te ih mjerio u odnosu na prihod ili proračun samo jednog od njih - Grada Zagreba, i to bez proračunskih korisnika-.

Kojić napominje da podaci o dugu ZET-a od 900 milijuna kuna, Holdinga od 4,9 milijardi kuna i Grada Zagreba od oko 2,4 milijarde kuna ne odstupaju bitno od onoga što je već objavljeno tijekom proljeća.

Priznaje da problem zagrebačkih financija nije mali i da je bivša vlast napravila "niz grijehova", ali glavni uzrok problema su promjene u zakonskim okvirima zbog kojih je Zagreb ostao zakinut za preko sedam milijardi kuna u šest godina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.