Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tvrtki koja obrađuje glomazni otpad iz Zagreba obustavljen rad

26.10.2021.

19:12

Autor: Magdalena Pongrac

Luka Stanzl/Pixsell

Luka Stanzl/Pixsell

Foto: - / -

Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata zatražila je privremenu obustavu preuzimanja otpada tvrtke koja je posljednjih mjeseci obrađivala i glomazni otpad grada Zagreba na lokaciji nedaleko od Siska, prenosi HRT-ova Zagrebačka panorama.

Riječ je o tvrtki Royal Media koja je zbog prekomjernog skladištenja otpada na drugoj lokaciji već kažnjena sa 100 tisuća kuna. Predsjednik Udruge "Ekologija grada", Josip Pavlović, kaže kako je ovu tvrtku Inspektoratu prijavljivao u više navrata - Događa se suluda situacija  da s jedne strane država na jednoj lokaciji kažnjava i zabranjuje  djelatnost, a na drugoj lokaciji ista tvrtka, ista pravna osoba ponavlja istu stvar.

Umjesto dopuštenih 50, inspekcija je u Novom Pračnom zatekla 300 tona otpada. Iz tvrtke Royal Media objašnjavaju da je velik dio otpada dovezen s potresom pogođenih područja. "Otpad grada Zagreba je po Ugovoru s Gradom 'OBRAĐEN METODOM DROBLJENJA' na predmetnoj lokaciji te uvijek s istim danom vraćen Gradu Zagrebu odnosno Zagrebačkom Holdingu. Predmetni ugovor inače je ispunjen pa se spomenuti otpad Grada Zagreba više ne nalazi na lokaciji," priopćili su iz tvrtke Royal Media d.o.o.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da Zagreb i dalje posluje s tom tvrtkom te da nema informacije o privremenoj zabrani rada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.