Hrvatski radio

Radio Sljeme

U 77. godini života preminuo Pajo Kanižaj

04.11.2015.

12:31

Autor: HRT, Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U 77. godini života preminuo je književnik Pajo Kanižaj, priopćilo je Društvo hrvatskih književnika. Rodio se u podravskom selu Đelekovcu pored Koprivnice 22. srpnja 1939. O datumu i vremenu ispraćaja naknadno će obavijestiti.

Đelekovec je kanižaju bilo rodno selo, a Koprivnica rodni grad u kojem je živio od pete godine i završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje sada živi.

Pajo (Pavao) Kanižaj bio je glavni urednik satiričko-humorističkih časopisa „Paradoks“, „Paradoksi“ i „Žalac“, te je uređivao humor u „Sudentskom listu“ (Semafor), „Vjesniku“ i „Večernjem listu“, a na Hrvatskoj televiziji (i kad se zvala Televizija Zagreb) uređivao je zabavne emisije, humorističke i serije za djecu. Bio je i urednik umjetničkog programa.

Dobitnik je mnogih domaćih nagrada za humorističko-satiričko stvaralaštvo („Zlatno Kerempuhovo pero“, „Zlatna sirena“) kao i prve nagrade na Međunarodnom festivalu humora u Italiji. U Tokiju je dobio nagradu za haiku.

Na Prvoj (i jedinoj) smotri poslijeratne kajkavske lirike „Samobor-71“ nagrađen je „Zlatnom lirom“. Mnogo pjesama mu je uglazbljeno, a neke su i nagrađivane (Vužgi, Hrvatski kraj, Moja domovina, Beat na moru).

U Koprivnici je 2006. dobio nagradu za životno djelo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.