Hrvatski radio

Radio Sljeme

U akciji "Hodanjem do zdravlja" 600 sudionika

15.10.2016.

17:23

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U javnozdravstvenoj akciji "Hodanjem do zdravlja" koja je održava u subotu zagrebačkom Maksimiru, više od 600 sudionika prošetalo budućom "Stazom zdravlja". Akcija je provedena u sklopu Nacionalnog programa "Živjeti zdravo" koji se provodi u svim županijama Republike Hrvatske posljednje tri godine.

Više od 600 građana prošetalo je budućom "Stazom zdravlja" i imalo priliku izmjeriti tlak, razinu šećera u krvi i potkožnog masnog tkiva, obaviti spirometriju te dobiti savjete o važnosti redovite tjelovježbe, uravnotežene prehrane, ali i relaksacije.

Hodanje ima različite pozitivne učinke na naš organizam, od poboljšanog rada srca i pluća, preko doprinosa probavi i cirkulaciji, do podizanja raspoloženja. Hodanje je evolucijski upisano u nas od naših početaka i prirodno je kako za naše tijelo tako i za našu psihu, a djeca koja se više kreću te mladi i osobe srednje dobi koji su u pokretu, u starosti su puno zdraviji i manje obolijevaju od kroničnih bolesti.

Akciju su organizirali Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo te Hrvatski zavod za javno zdravstvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz potporu partnera.

Nastavni zavod kontinuirano kroz različite akcije i događanja nastoji skrenuti pozornost građana na važnost fizičkog i psihičkog zdravlja. Zbog užurbanog načina života, u današnje doba teško je učiniti prvi korak i napraviti nešto po tom vrlo važnom pitanju. Drago mi je da su se građani u ovolikom broju priključili akciji i tako s nama ovdje učinili prvi korak, istaknula je dr. Ana Puljak s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Poručila je da bi se odrasli trebali baviti tjelesnom aktivnošću barem pola sata dnevno, a za djecu je preporučljivo i više od sat vremena.

S Nacionalnim programom 'Živjeti zdravo' nastojimo educirati građane svih dobnih skupina o tome što mogu učiniti za svoje zdravlje. Građani trebaju imati na umu da nikada nije kasno za usvajanje zdravih navika i da je ponekad potrebno jako malo da bi se postiglo puno. Smanjena kvaliteta života u Hrvatskoj, ali i u drugim razvijenim zemljama predstavlja velik javnozdravstveni izazov dok 'živjeti zdravo' treba biti prioritet našeg društva, a to je nešto na čemu svi moramo zajedno raditi, istaknula je dr. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.