Hrvatski radio

Radio Sljeme

U Areni otvoren Arhibau, tema je i obnova Zagreba

07.10.2021.

10:48

Autor: Magdalena Pongrac

Igor Kralj/Pixsell

Igor Kralj/Pixsell

Foto: - / -

Zagrebačka Arena domaćin je Arhibau-a, jednog od najvećih sajmova i konferencije o graditeljstvu u regiji. Organiziraju ga Društvo arhitekata Zagreba i Hrvatska gospodarska komora s ciljem razmjene iskustava u gradnji i implementacije novih rješenja.

Sajam traje tri dana, ima 60-ak izlagača i namijenjen je kupcima, dobavljačima, profesionalcima, ali i laicima koji žele znati od čega su njihovi domovi sazdani. To je posebno važno u trusnim područjima gdje su mogući potresi, kaže potpredsjednica HGK za graditeljstvo i jedna od organizatorica Mirjana Čagalj.

Čagalj je procijenila kada bi se Zagreb konačno mogao pretvoriti u gradilište - Mi ne pričamo ovdje samo o betonu i zidovima nego i o ljudskim sudbinama, to moramo imati u vidu. Neke greške koje su se dogodile u hodu sada se ispravljaju, Zakon ide u izmjenu i s njegovim izmjenama, vjerujem, ubrzo ćemo doći u razdoblje kada će cijeli Zagreb biti pod skelama. U razdoblju od između tri do šest mjeseci bismo mogli ugledati skele i prve radove, no za potpunu obnovu sigurno će trebati deset godina.

U popodnevnom dijelu programa ove konferencije bit će više riječi o obnovi nakon potresa kada će predavanja održati Damir Vanđelić i Luka Korlaet. Na otvorenju Arhibau-a bio i gradonačelnik Tomislav Tomašević - Cilj nam je u godinama pred nama razviti nove alate i mehanizme održivog korištenja i planiranja prostora grada, osuvremeniti prostorne planove novim spoznajama i europskim smjernicama te uvesti kontrolne mehanizme koji će onemogućiti tzv. fragmentirani urbanizam bez prepoznatog javnog interesa i stvaranja nove urbane kvalitete. U tom smislu, fokus će nam biti usmjeren na tranformaciju i aktivaciju napuštenih i neiskorištenih gradskih nekretnina s ciljem stvaranja novih kvalitetnih i održivih urbanih ambijenata - rekao je Tomašević.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.